Zaradi bojazni, da bi reprezentanci Slovenije in Latvije na dveh enournih treningih preveč razrili namočeno zelenico v Stožicah, varovanci selektorja Matjaža Keka pred današnjo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo sinoči sploh niso trenirali v prestolnici, ampak so za en dan podaljšali bivanje na slovenski obali. Slovenci so dopoldne vadili na Bonifiki, kjer so imeli vse dni dobre pogoje za vadbo in bili deležni velike gostoljubnosti Primorcev, pilili so še zadnje taktične zamisli za tekmo z najslabšo reprezentanco skupine G. Če sklepamo po objavi Benjamina Verbiča na instagramu, je med igralci na avtobusu med vožnjo proti Ljubljani vladalo dobro razpoloženje ob zvokih jugomuzike.

Oblak: Igrali bomo za ponos

»Dobrodošlo je bilo, da smo imeli nekaj več dni časa za pripravo. Po porazih oktobra smo vsi na to akcijo prišli vsaj malo žalostni in obžalujemo poraza. Glede na prikazane igre smo zasluženo tam, kjer smo trenutno. Ne dvomim, da bomo novembra znova prikazali takšno predstavo, kot smo jo septembra. Čeprav so možnosti za evropsko prvenstvo skoraj nične, igramo za ponos. Verjamem, da bo vsak na igrišču pokazal, da zmoremo veliko več, kot smo naredili doslej. Ta akcija je pomembna, da stopimo skupaj in vidimo, kako naprej,« je izpostavil kapetan Jan Oblak.

Selektor Kek zaradi poškodb stegenske mišice ne more računati na Žana Majerja, ki se je že vrnil v Lecce, medtem ko je Robert Berić z dovoljenjem kluba St. Etienne ostal na terapijah v slovenski reprezentanci. Amedej Vetrih, ki je resen kandidat za začetno enajsterico, je na zadnjem treningu začutil bolečine v mišici. »To je zame tekma, ki bo dala veliko odgovorov. Karakter, ki je bil velikokrat postavljen pod vprašanj, bi se moral videti proti Latviji. To je tekma za točke, položaj na lestvici in kakšen pogled naprej,« tekmo pričakuje slovenski selektor Matjaž Kek.

V nadaljevanju je priznal, da so fantje preveč mirni. Včasih si je celo želel, da bi imel kakšen problem, da bi koga lahko nagnal s treninga, ker bi s tem zanetil ogenj. Za Slovenijo je bilo v preteklosti značilno, da je bila najboljša, ko je bila odpisana, ali pa so se pojavljali incidenti in je tako rasla napetost. »Na tole akcijo niso prišli enaki, kot so oktobra po uspešnem septembru. Iz tega, kar smo si zakuhali, se moramo izvleči sami. Sami smo se spravili v velika pričakovanja in sami smo bili najbolj razočarani. Mene najbolj muči nihanje od dobrega treninga do super tekme proti Poljski oziroma do slabe tekme proti Severni Makedoniji. Za nekaj velikega je potrebna konstanta. Tekma z Izraelom je pokazala, kaj pomeni, ko fantje staknejo glave skupaj. Rinili so naprej, čeprav na igrišču ni bilo dobro taktično in tehnično. Ko sta bili odgovornost in pomembnost malo večji, ni bilo v redu,« je analiziral Kek.

Na treningih je največ pozornosti namenil kakovosti igre in kombiniral, kako bi tudi novinci prišli do minutaže in zaostrili konkurenco. Ni hotel odgovoriti, ali bo Jokić odigral stoto tekmo za Slovenijo. »Latvija ima zdaj drugačno podobo kot junija, ko smo v Rigi zmagali s 5:0, visoka zmaga nas ne sme zavesti,« je končal Kek.

S filmom do boljšega duha

Latvija se bo v Stožicah predstavila kot druga najslabša reprezentanca evropskih kvalifikacij, saj ima skromnejši izkupiček le San Marino. Doslej je izgubila vseh osem tekem z najmanj dvema goloma razlike, zato bo proti Sloveniji igrala predvsem za izboljšanje splošnega vtisa in pripravo na tekmovalne izzive v prihodnjem letu. »Ko sem prevzel Latvijo, smo pripravili triletni program dela. Latvijska reprezentanca v zadnjih letih nima blestečih rezultatov, v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo smo daleč od konkurence. Nimamo enakovrednega tekmeca, da bi lahko nabirali točke,« je komentiral latvijski selektor Slaviša Stojanović. Ljubljančan je v tem desetletju kratek čas vodil tudi slovensko reprezentanco, zato bo današnja tekma zanj nekaj posebnega. »Ogromno slovenskih igralcev sem treniral in nekaterim ponudil prvo priložnost. Veseli me, da lahko mnoge občudujemo v najboljših evropskih ligah.«

Latvijska nogometna zveza je med kvalifikacijami doživela velike pretrese, saj je zaradi stavniške afere odstopil izvršni odbor s predsednikom na čelu. Stojanovića veseli, da se je vrnil vsaj generalni sekretar: »Za nami je zelo turbulentno leto. Na vsakem zboru imamo težave tudi s poškodbami, zato neprestano menjamo postavo. Več kot polovica igralcev, ki je pripotovala v Ljubljano, je mlajša od 24 let. Imamo skromno bazo, saj večina reprezentantov nastopa v latvijski ligi. Imamo štiri do pet nogometašev na tujem, kjer se borijo za obstanek in iščejo svoj prostor v udarni enajsterici,« se je razgovoril Stojanović, ki v Stožicah pričakuje motiviranega nasprotnika: »Slovenija se bo poskušala oddolžiti navijačem po oktobrskih porazih, mi pa želimo vsako tekmo napredovati.« Stojanovićeva reprezentanca je poskušala dvigniti stanje duha tudi z ogledom najdražjega latvijskega filma o zgodovini naroda. »Film je patriotsko obarvan in se dogaja okoli prve svetovne vojne. Takrat so bili Latvijci med dvema ognjema. Z ene strani je pritiskala Rusija, z druge Nemčija, a so ljudje stopili skupaj in se odločili za svojo pot.«