Iz urada istanbulskega guvernerja so sporočili, da so v Istanbulu od julija aretirali 42.888 "nezakonitih" migrantov in jih poslali v centre za repatriacijo. Ti so namenjeni migrantom, ki jih vračajo v domovino. Njihovih državljanstev niso objavili. Ob tem so 6416 Sircev iz Istanbula premestili v začasne sprejemne centre.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je julija napovedal operacijo proti migrantom, ki so nezakonito v provinci Istanbul. Migranti, ki so registrirani pri istanbulskih oblasteh, lahko ostanejo v provinci. Tiste, ki so registrirani v drugih turških provincah, pa pošljejo tja.

Migrante, ki niso registrirani nikjer, medtem pošljejo v centre, namenjene repatriaciji. To ne velja za Sirce, saj jih zaradi vojne ne vračajo v Sirijo.

Soylu je julija napovedal, da je cilj te operacije do konca leta izgnati 80.000 migrantov, ki so nezakonito v Turčiji.

S tem ukrepom odgovarjajo na naraščajoče nezadovoljstvo med prebivalci zaradi prisotnosti migrantov. Nezadovoljstvo se je še povečalo v zadnjem času zaradi gospodarskih težav Turčije.

Turčija, ki ima 82 milijonov prebivalcev, je sprejela več kot 3,6 milijona Sircev, ki so zbežali pred vojno. Od tega jih je 547.000 registriranih v Istanbulu, ki jih je nehal sprejemati. Ankara želi del sirskih beguncev zdaj preseliti na sever Sirije, kjer so vzpostavili t. i. varno območje.

Oktobra sta sicer nevladni organizaciji Amnesty International in Human Rights Watch turške oblasti obtožili, da sirske begunce prisilno pošiljajo nazaj v domovino, kjer je vojna. V Ankari so to zanikali.