Rafael Nadal je na sklepnem teniškem mastersu sezone dobil boj z Novakom Đokovićem za številko 1 svetovnega tenisa. Španec je bil danes po treh urah boja s 6:7 (4), 6:4, 7:5 boljši od Grka Stefanosa Cicipasa, ki si je kljub porazu zagotovil nastop v današnjem polfinalu. Nadal je z zmago poskrbel, da v skupinskem delu najboljših tenisačev na svetu nobeden od igralcev ni ostal neporažen. Podatek, ki priča, kako resno mladi igralci pritiskajo na veliko trojico Rafael Nadal, Novak Đoković, Roger Federer.

»V zadnjih letih sem imel ogromno težav s poškodbami. Nikoli si nisem mislil, da bom še kdaj ob koncu sezone številka 1 svetovnega tenisa. Še posebej ne pri 33 letih in pol. Uspeha nikoli ne bi dosegel brez zveste publike in najožje ekipe, zato sem hvaležen vsakemu podporniku,« je bil po prejetju pokala za najboljšega igralca sveta čustven Rafael Nadal.

V teniškem svetu odmeva izpad Novaka Đokovića v skupinskem delu tekmovanja. Srb je namreč pred začetkom turnirja veljal za favorita. Ne le za zmago na turnirju, temveč tudi za osvojitev prvega mesta na svetovni lestvici. V Angliji se je Đoković vnovič pokazal v črno-beli luči. Začel je izjemno, z gladko zmago proti debitantu Matteu Berrettiniju, nadaljeval slabše proti Dominicu Thiemu, končal pa slabo proti Rogerju Federerju. Na igrišču je deloval povsem izpraznjen, medtem ko ga je Federer »bombardiral« z vseh strani. Švicar mu je v dveh nizih kar trikrat odvzel servis ter pokazal svojo najboljšo igro v letošnjem letu.

Nekateri srbski mediji so najboljšemu srbskemu športniku stopili v bran, češ da je bilo navijanje v Areni O2 nesprejemljivo. Povzeli so besede nekdanjega igralca Grega Rusedskega, ki je dejal, da je nespoštljivo, da se publika veseli točke Federerja ob Đokovićevi dvojni napaki. Z Rusedskim se je strinjala tudi nekdanja teniška igralka Annabel Croft.

Medtem je Federer postavil nov neverjetni mejnik. Ob 17. nastopu na sklepnem mastersu sezone se je 16. uvrstil v polfinale. Zmagal je šestkrat, zadnja trofeja pa ima že osemletno brado. »Igral sem neverjetno. Vedel sem, da moram biti najboljši, če želim ugnati Đokovića. Pri tem pa mi je veliko pomagala izjemna publika,« je priznal Roger Federer.

Poleg obeh polfinalnih tekem bo jutri v Londonu oznanil konec kariere po mnenju mnogih najboljši teniški igralec, ki ni nikoli osvojil turnirja največje četverice. Čeh Tomas Berdych se je na vseh grand slamih uvrstil najmanj v polfinale, leta 2010 pa je na Wimbledonu po zmagi nad Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem klonil v finalu proti Rafaelu Nadalu. V teh dneh je konec športne poti oznanila tudi Slovakinja Dominika Cibulkova, nekdanja zmagovalka sklepnega mastersa ter finalistka OP Avstralije.