»Opoldne je bila uspešno izvedena izmenjava. Litovska državljana Yevgeny Mataitis in Aristidas Tamošaitis ter Norvežan Frode Berg so se uspešno vrnili v Litvo,« je povedal vodja litovske obveščevalne službe Darius Jauniškis.

Litva pa je ruskim oblastem na meji s sosednjo državo predala Rusa Nikolaja Filipčenka in Sergeja Mojsejenka.

»Zahvaljujem se vsakomur posebej za njihovo potrpežljivost in zaupanje v njihovo državo, ki vidi zaščito pravic in svoboščin svojih državljanov kot temeljno dolžnost,« je ob tem povedal litovski predsednik Gitanas Nauseda.

Norveška premierka Erna Solberg pa je izrazila veselje, da se Norvežan Frode, ki je bil v Rusiji zaprt zaradi vohunjenja, vrača domov. »Rada bi se zahvalila litovskim oblastem za njihovo sodelovanje in napore za osvoboditev Berga,« je povedala.

Litovski predsednik je pred tem ruska državljana pomilostil. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je Filipčenko, ki je delal za rusko obveščevalno služno FSB, poskušal novačiti visoke litovske uradnike za vohunjenje za Rusijo. Obsojen je bil na deset let zapora in se na sodbo ni pritožil. Mojsejenko je bil obsojen na deset let in pol zapora, ker je za vohunjenje za Rusijo rekrutiral litovskega stotnika.

Omenjena litovska državljana pa sta bila obsojena, ker sta ruske vojaške obveščevalne podatke posredovala Litvi, ki je članica EU in zveze Nato.