»V prilogi Moj dom ste v akciji Iščemo domače mojstre objavili fotografije hiše na drevesu, ki sem ju izdelal za svoja vnuka Lukasa in Alino. Na objavo smo čakali kar dolgo, ko pa mi je urednik povedal, da bo objavljena zgodba v številki tega tedna, smo vsi skupaj nestrpno čakali poštarja s časopisom. Potem pa sem se spomnil. Kaj, če bi preizkusil novo aplikacijo Nedeljskega dnevnika in si prenesel časopis v telefon? Trije koraki, prenesi prilogo in še preden je prišel poštar, sva z ženo Štefko že brala članek. Ko pa je pozvonil poštar s časopisom v roki, sva bila nad papirnato izdajo še bolj navdušena,« nam je vtise o aplikaciji Nedeljski dnevnik opisal Branko Praprotnik iz Janževe Gore v občini Selnica ob Dravi.

Na novo aplikacijo, s pomočjo katere lahko berete časopis tudi na tabličnem računalniku in pametnem telefonu, smo prejeli kar nekaj odmevov. Upokojena učiteljica Jožica Žabkar iz Trebnjega nam je napisala, da bi lahko malo podrobneje pojasnili sam prenos. »Ko sem zagledala QR-kodo, sem se kar ustrašila in takoj vedela, da to ni zame, pa čeprav bi rada brala Nedeljski dnevnik tudi na telefonu. Ali ni mogoče priti do spletne izdaje bolj preprosto?« nas je vprašala in pripisala tudi svoj telefon.

Google play ali App store

Pot je enostavna, če s telefonom preberete QR-kodo, drug način pa je, da poiščete na telefonu trgovino aplikacij Google play (če uporabljate Applove naprave, pa App store), napišete v iskalnik Nedeljski in pokazalo se vam bo več aplikacij: Nedeljski dnevnik, Dnevnik in še nekatere. Kliknete aplikacijo Nedeljski in ko se vam odpre, jo prenesete. Potem odprete aplikacijo, prenesete želeni izvod časopisa (Nedeljski dnevnik, Pilot, Moj dom, Nika, Doktor) in že ga berete. V aplikaciji boste že na začetku našli tudi kratka navodila za uporabo. Vse to smo po telefonu povedali tudi naši bralki, vendar se je zataknilo že na začetku. Vzrok je bil preprost. Ni imela ustvarjenega Googlovega računa in smo morali rešiti še to težavo. »Ali naj vas sedaj kličem ob vsaki težavi s svojim pametnim telefonom ali mi lahko svetujete kaj drugega?« je vprašala gospa Jožica.

Navodila na youtubu

Različne ustanove in tudi ponudniki telefonov organizirajo tečaje za uporabo pametnih telefonov, zelo aktiven na tem področju je tudi Andragoški center Slovenije. Poleg tečajev so pripravili tudi kratke filme o uporabi pametnih telefonov in računalnikov. Videoposnetki so na portalu središč za samostojno učenje. Tam boste našli 117 kratkih filmov, 70 za učenje uporabe računalnika, 47 pa za pametni telefon. Videoposnetke je zasnoval in posnel mag. Radovan Krajnc.

Za oceno aplikacije Nedeljskega dnevnika smo zaprosili tudi nekdanjega direktorja in glavnega urednika Dnevnika, Dela, Borbe, direktorja RTV in novinarja Boža Kovača, ki časopise redno bere na ipadu. Njegova prva pripomba je bila, da so spletne strani konkurence bistveno boljše kot Dnevnikove, ki da jih je nemogoče povečati (aplikacije ni imel posodobljene), druga težava pa je bila, da na tablici ni imel dovolj prostora za prenos. Izkazalo se je, da ima na tablici naloženo množico knjig v elektronski obliki in ko sva jih nekaj zbrisala, je prenos stekel. »Moram priznati, da ste imeli prav. Oba vaša časopisa lahko berem, če tako rečem, v uporabniku izjemno prijazni obliki in vas moram sedaj postaviti pred konkurenco. Edina težava, ki jo opažam, je le nekoliko počasen prenos posamezne izdaje v tablico,« je komentiral Kovač.

V center tarče

»Na facebook strani strelca Roberta Černigoja sem prebral intervju z njim, ki je bil objavljen v vašem časopisu, in tudi pripombo, da lahko cel članek vidim v spletni aplikaciji Nedeljskega dnevnika. Takoj sem jo prenesel in priznati moram, da ste zadeli v center tarče. Vse je brezplačno, me pa zanima, koliko časa bom lahko tako prenašal Nedeljski dnevnik,« nam je napisal Kristian.

Aplikacija bo še naprej brezplačna, v promocijski akciji pa lahko brezplačno prenesete deset izdaj. Naročniki Nedeljskega bodo lahko z vnosom naročniške kode brali časopis tudi na tablici ali pametnem telefonu, in sicer na dveh napravah, mogoče pa bo naročiti samo digitalni paket Nedeljskega, podobno kot je že sedaj mogoče naročiti Dnevnikov digitalni paket. Promocijska cena Dnevnikovega paketa je prvi mesec 1 evro, nato pa 14,90 evra na mesec. O točni ceni digitalnega paketa Nedeljskega vas bomo še obvestili na straneh našega časopisa.

Zaupajte nam vtise

»Naročnik vašega časopisa sem praktično že od prve številke oziroma kakšne manj. Ker nisem imel točnega podatka, sem poklical v vašo prodajno službo. Ugotovili so, da je na mojem naslovu aktivna naročnina že od leta 1963. Prvi naročnik je bil moj ded Ivan Rotner. Računalniki in pametni telefoni so mi blizu in sem nad možnostjo branja časopisa na pametnem telefonu navdušen. Bova pa z ženo še naprej ostala naročnika tiskane izdaje, digitalna oblika je predvsem meni zelo dobrodošla. Če zaradi drugega ne, da bova isto stran lahko hkrati brala oba,« nam je napisal Branko Praprotnik.

Aplikacija vse bolj živi, sporočite nam vaše izkušnje ali težave na e-naslov nedeljski@dnevnik.si. Izmed vseh vaših mnenj jih bomo 15 nagradili s praktičnimi nagradami. Pa tudi rešili kakšno vašo težavo pri prenosu aplikacije.