Prihodki od prodaje skupine so se v primerjalnem obdobju povečali za 10 odstotkov na 4,19 milijarde evrov. Skupina je ustvarila 362,6 milijona evrov prilagojenega bruto dobička ali 14 odstotkov več, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) se je povečal za 38 odstotkov na 170,9 milijona evrov. Če bi bil neto učinek finančnih poslov pri trgovanju z električno energijo evidentiran v bruto dobičku iz poslovanja, bi ta znašal 152,9 milijona evrov.

Nekaj več kot polovico EBITDA je skupina ustvarila s prodajo naftnih derivatov, 19 odstotkov s prodajo trgovskega blaga in povezanih storitev, 10 odstotkov s prodajo ostalih energentov, kot sta zemeljski plin in elektrika, devet odstotkov s prodajo energetskih in okoljskih rešitev, sedem odstotkov s prodajo utekočinjenega naftnega plina, dva odstotka pa s proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov.

Skupina je v tem obdobju prodala 2,9 milijona ton proizvodov iz nafte, kar je 15 odstotkov več kot v lanskem primerljivem obdobju. Prodaja utekočinjenega naftnega plina se je povečala za 16 odstotkov. S prodajo trgovskega blaga je skupina ustvarila 354,6 milijona evrov prihodkov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani.

Konec septembra je skupina Petrol imela okoli 507 bencinskih servisov, od tega v Sloveniji 318, na Hrvaškem 109, v Bosni in Hercegovini 42, v Srbiji 14, v Črni gori 13 in na Kosovu 11.

Tudi prihodki od prodaje družbe Petrol so se v devetih mesecih povečali za 10 odstotkov na 3,28 milijarde evrov. Čisti dobiček se je med tem znižal za 19,4 odstotka na 47,79 milijona evrov.

Vodenje uprave Petrola je po predčasnem odhodu Tomaža Berločnika ter Roka Vodnika in Igorja Stebernaka ter do imenovanja nove uprave prevzela donedavna prva nadzornica družbe Nada Drobne Popović. Delničarji, med katerimi je največji z okoli tretjino vseh delnic neposredno in posredno država, si jasnejšo sliko o zamenjavi uprave obetajo na skupščini, ki je sklicana za 12. december.