»Čaka nas težka tekma, podobna tisti v Celju, ki je bila kot rovovski vojaški rokomet. Vendar verjamem, da imamo kakovost, željo, motiv in znanje za zmago,« je pred današnjim sosedskim dvobojem resno napovedal Zagrebov trener Veselin Vujović. Nato je v svojem slogu šaljivo odgovoril na vprašanje, kako priti do zmage: »Imamo dve možnosti: doseči gol več od nasprotnika ali pa ne izgubiti.« A njegova ekipa je bila danes svetlobna leta oddaljena od zmage proti Slovencem, po osmih od skupno 14 krogov v skupini A pa za šestouvrščenimi Celjani zaostaja že za pet točk (6:1).

V zadnjih desetih letih so Celjani v ligi prvakov šestkrat gostovali v Zagrebu, vključno z današnjim dvobojem pa je Zoran Gobac, alfa in omega zagrebškega in evropskega rokometa, s svojim velikim vplivom in zvezami vedno poskrbel za »primerne« sodnike z (jugo)vzhoda. Danes sta bila to Čeha Horaček in Novotny, v preteklosti pa Rusa Zotin in Volodkov (sezona 2018/19), Belorusa Gusko in Repkin (2016/17), Črnogorca Pavičević in Ražnatović (2015/16), Romuna Stark in Stefan (2013/14) in Litovca Malasinskas in Gecevičius (2008/09). Čeprav sta tudi Čeha očitno vlekla na Zagrebovo stran, to ni pomagalo Hrvatom, ki na celotni tekmi niso niti enkrat vodili, poleg začetnih 0:0 pa so nato iztržili zgolj še dve izenačenji (3:3, 6:6).

Čeprav so gostitelji skušali omejiti obisk celjskih navijačev v dvorani (uradna spletna stran za nakup vstopnic je bila blokirana za iskalce iz Slovenije), celjski klub pa je navijaški skupini Florijani razdelil 110 vstopnic – skupaj je bilo na tribunah v sramotno prazni dvorani kar okoli 300 Slovencev, – niti to ni ustavilo ofenzive pivovarjev. Na krilih hrvaškega reprezentanta Josipa Šarca, ki je svojim rojakom nasul kar 10 golov iz 13 poskusov, so si že v prvem polčasu štirikrat priigrali štiri gole prednosti, v drugem pa prav tako še štirikrat. Celjanov – v hrvaško prestolnico so prišli na dan tekme kljub slabim izkušnjam iz preteklosti zaradi zapletov in (pre)dolgega čakanja na meji – prav tako ni ustavilo niti to, da je v 35. minuti krožni napadalec Vid Poteko dobil neposredni rdeči karton zaradi udarca nasprotnika v obraz. Z vrhunsko predstavo si niso priigrali le zgodovinske, premierne zmage na enajstem gostovanju v Zagrebu, ampak so po dobrih dveh letih dosegli tudi prvo zmago v ligi prvakov na gostovanju – pred tem so bili namreč nazadnje uspešni 12. novembra 2017 proti Kielu v Nemčiji (29:26).

To, kar že od davnega od leta 1992 ni uspelo prejšnjim petim celjskim trenerjem (Josip Šojat, Zdravko Zovko, Tone Tiselj, Vladan Matić, Branko Tamše), je danes Tomažu Ocvirku – prvi je zrušil Zagrebovo trdnjavo. »Po tisti prvi tekmi v Celju sem bil psihično bolj utrujen kot tokrat. Ne morem verjeti, da smo končno le zmagali v Zagrebu. Verjeli smo, da nam bo uspelo, fantje pa so pokazali več kot levje srce, borili so se od prve do zadnje sekunde, uspešno kljubovali nekaterim čudnim sodniškim odločitvam, zdržali do uspešnega konca in zasluženo zmagali. To zmago smo dosegli z jajci, nismo se ukvarjali z zunanjimi dejavniki, ampak smo bili osredotočeni le na svojo igro. Pričakovali smo kakšen padec v igri, a je bil zelo majhen. Zmaga je pomembna, a seveda še ne prinaša napredovanja v osmino finala. A zdaj imamo vse v svojih rokah,« je dejal Tomaž Ocvirk, ki tudi tokrat ni mogel računati na mladega organizatorja igre Domna Makuca, ki ga čaka artroskopija kolena.

Kapetan David Razgor je vse svoje štiri gole dosegel s sedemmetrovk, po današnjem uspehu pa je za pivovarje zadišalo po osmini finala, v kateri so nazadnje bili v sezoni 2013/14. »Po številnih poskusih nam je uspelo in smo v Zagrebu le zmagali. Dobro smo bili pripravljeni fizično, psihično in taktično ter to pokazali tudi na igrišču. V ključnih trenutkih smo zdržali, pokazali večjo kakovost in uresničuje se to, kar smo na začetku sezone napovedovali – da bomo rasli iz tekme v tekmo. Zato lahko z optimizmom zremo v nadaljevanje lige prvakov,« pravi David Razgor, ki ga skupaj s soigralci naslednja tekma v ligi prvakov čaka v nedeljo, 24. novembra, ko bo v Zlatorogu gostoval Pick Szeged.