Partizanski grobovi, betonski bloki z napisom v Spominskem parku grobišč borcev in talcev padlih v NOV na Žalah, so v slabem stanju, na kar je v nedavni pobudi meščanov Mestni občina Ljubljana opozoril del javnosti. Posebno v nebo vpijoče je to, da je nedaleč stran od razpadajočega partizanskega spomenika nov spomenik sinovom Rusije, tako da je razlika v skrbi za spomenike še bolj opazna.

Partizansko pokopališče na Žalah je bilo nazadnje obnovljeno pred 17 leti. Napise na grobovih borcev in talcev v spominskem parku je Mestna občina Ljubljana pred uveljavitvijo zakona o vojnih grobiščih leta 2002 obnovila. Takrat so bile »betonske kocke še v sprejemljivem stanju, v zadnjih letih pa propadajo«, pravijo na ljubljanskem oddelku za kulturo.

Varstvo celotnega območja spominskega parka, ki ima status vojnega grobišča, je v pristojnosti države, in sicer ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »V Mestni občini Ljubljana si skupaj s podjetjem Žale že več let neuspešno prizadevamo za pridobitev sredstev na tem ministrstvu, s katerimi bi obnovili grobove borcev in talcev,« še pojasnjujejo stanje na mestnem oddelku za kulturo. Ob tem dodajajo, da se zavedajo razlik v stanju med posameznimi grobišči na Žalah, še posebej v primerjavi z novim spomenikom sinovom Rusije in Sovjetske zveze, kot tudi s Kostnico žrtev prve svetovne vojne, ki je prav tako nujno potrebna obnove.

Kot še zagotavljajo na ljubljanski občini, glede na to, da so pri vzdrževanju vojnih grobišč zakonsko vezani na odločitev države oziroma pristojnega ministrstva, si bodo še naprej prizadevali za pridobitev potrebnih sredstev za obnovo obeh grobišč.

Kritičen do stanja partizanskih grobov na Žalah pa je tudi Mihael Grobelnik, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Ljubljana Center pri Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. »Mesto Ljubljana korektno skrbi za naše pomnike, vsako leto ob prazniku mrtvih grobove obeležijo z venci. Kar se tega tiče je poskrbljeno, vendar padli niso samo za mesto, temveč za državo,« poudarja sogovornik. Torej je skrajni čas, da potrebna sredstva za obnovo pokopališča zagotovi tudi država.