Znanstveniki pravijo, da bi na naše prehranjevalne navade glede zelenjave znala imeti vpliv tudi genetika. Predvsem naj bi šlo za kombinacijo različic posebnega gena, ki nam omogoča okušanje grenkega. Isti gen lahko vpliva tudi na naše dojemanje okusnosti kave, temne čokolade in piva.

Gre za gen TA S2R38 in njegovi kopiji AVI in PAV. Posamezniki, ki podedujejo dve AVI kopiji gena, namreč niso občutljivi na grenak okus nekaterih spojin, medtem ko so tisti z dvema PAV kopijama, na grenkost izredno občutljivi. Srednjo mero predstavljajo ljudje, ki so podedovali AVI in PAV kopijo gena. So sicer občutljivi na grenko, še zdaleč pa ne tako kot posamezniki z dvema PAV kopijama. Slednje zato tudi pogosto označujejo za super okuševalce.

Da ima okusnost hrane vpliv na naše prehranjevalne navade se sicer sliši samoumevno, a v duhu znanosti je treba to tudi preveriti. Znanstveniki z medicinske fakultete Univerze v Kentuckyju so zato opravili raziskavo s 175 sodelujočimi in ugotovili, da so posamezniki z dvema kopijama PAV verzije pojedli zgolj majhne količine listnate zelene zelenjave. Raziskovalci želijo opozoriti, je pri predpisovanju učinkovite zdrave diete treba upoštevati tudi posebnosti posameznikov in njihove občutljivosti na posamezne okuse, da bi našli njim primerne alternative.