Duda je ob podelitvi mandata izrazil prepričanje, da je to "zagotovilo, da bo ta vlada še naprej delovala učinkovito", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

51-letni premier pa je napovedal nadaljnji napredek. "Prihodnja štiri leta bodo predstavljala razvojni skok. Poljakom bodo pokazala, da je življenjski standard na evropski ravni vse bližje," je dodal.

Morawiecki bo moral zdaj predsedniku predstaviti svojo vlado, ki jo bo nato Duda imenoval. Nato pa bo o zaupnici vladi glasoval še spodnji dom parlamenta oziroma sejm. Glasovanje bo verjetno v torek, so sporočili iz vlade.

Premier je že pretekli teden napovedal, da na ključnih položajih ne bo menjav. Tako bo Jacek Czaputowicz še naprej zunanji minister, obrambni minister ostaja Mariusz Blaszczak, pravosodni pa Zbigniew Ziobro. Bo pa za novega finančnega ministra predlagal Tadeusza Koscinskega, s katerim sta bila nekoč sodelavca na banki Zachodni WBK.

Ob tem bodo uvedli novo ministrstvo za obnovljivo energijo in podnebne spremembe. Znova pa bodo uvedli ministrstvo, pristojno za nadzor nad podjetji v državni lasti.

Poljska bo novo vlado dobila po oktobrskih volitvah, na katerih je koalicija okoli konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS) znova osvojila absolutno večino v sejmu.