Današnji nočni požar v Trbovljah je poleg popolnega uničenja šestih osebnih avtomobilov podžgal tudi različne govorice. Za požar, ki se je začel na enem od avtov pod nekdanjo trboveljsko hotelsko stavbo in tik ob njej, se je med občani hitro raznesel glas, da naj bi bil podtaknjen. S policije so danes zanikali krajevne govorice, da naj bi bil eden od požganih avtov last policista. Ogenj se je z enega avta razširil še na preostalih pet, lotil pa se je tudi fasade stavbe, ki je bila pred leti iz hotela preurejena v stanovanjsko.

Kot je povedal krajan Pavel Ambrož, ki stanuje v neposredni bližini, ga je ob približno pol tretji uri prebudilo glasno pokanje. »Sprva sem mislil, da je na delu kakšna mladež, ki objestno premetava zabojnike za smeti. Pogledal sem skozi okno in videl dim. Zaradi vmesne stolpnice, ki delno zakriva pogled, nisem videl naravnost na prizorišče, zato sem stopil na balkon in opazil, da se ne le kadi, ampak tudi že gori, ter poklical center za obveščanje. Dežurni so mi odvrnili, da so gasilci že na poti,« je povedal.

Ob približno 2.45 je bilo na delu že 16 poklicnih in prostovoljnih trboveljskih gasilcev, nekaj pa jih je bilo še v pripravljenosti. »Od vročine zaradi gorečih avtomobilov so na stavbi popokale šipe, osmojena je fasada in notranjost stanovanj na tej strani. Stanovanja k sreči niso uničena, nekaj je počrnelih sten. Vročina ob gorečem avtu hitro naraste nad tisoč stopinj. V stavbi sicer ni gorelo, bil je le dim. Na sosednje stavbe na srečo ni šlo nič,« je povedal vodja trboveljskih gasilcev Simon Las.

Policisti in gasilci so evakuirali 30 stanovalcev, menda tudi iz ene od sosednjih hiš. Na policijsko zaprtem prizorišču so bili po navedbah občanov ob 7. zjutraj že policijski forenziki in predstavniki upravnika stavbe. »Ko bo ogled končan in bo znanih več okoliščin, bomo svoje informacije dopolnili,« so danes sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Zanimivo je, da se je podoben primer, ko je ponoči prav tako na vsem lepem zagorel avto, zgodil že pred približno dvema tednoma v trboveljskem naselju Sallaumines.

Čeprav je stanje od zunaj videti hujše, kot je v resnici, na srečo večje škode in poškodovanih ni bilo. Na pomoč se je odzvala tudi občina Trbovlje, ki je v primeru potrebe ponudila kakšno stanovanje za bivanje oškodovancev.