63-letni temnopolti demokrat iz Massachusettsa je bil priljubljen dva mandata na guvernerskem položaju, velja pa za zmernega politika in prijatelja nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obame s privlačno življenjsko zgodbo in dobrim političnim ozadjem.

Na seznamu demokratskih kandidatov je trenutno 28 moških in žensk, od katerih Američani večine sploh ne poznajo. Nazadnje se jim je z registracijo kandidature v Alabami in Arkansasu pridružil Bloomberg, sedaj Patrick in tudi Hillary Clinton govori, da je pod velikim pritiskom, da se po porazu leta 2016 ponovno vključi v igro.

Ankete trenutno največ možnosti za osvojitev nominacije pripisujejo nekdanjemu podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu in senatorjem Bernieju Sandersu, Elizabeth Warren ter Kamali Harris, pa tudi županu Petu Buttigiegu.

Ostali, skupaj s senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar, za zdaj zaostajajo. Sanders in Warrenova se borita za leve volivce, ostali pa čakajo, da v boju za sredino spodrsne Bidnu. Tem se bo sedaj pridružil še Patrick.

Bloomberg in Patrick ter ostali, ki se bodo morda še odločili za vstop v tekmo za čast, da se novembra 2020 spopadejo z republikancem Donaldom Trumpom, bodo imeli težave s prepoznavnostjo na nacionalni ravni, ker se lahko zaradi zapletenih pravil televizijskim soočenjem pridružijo morda šele januarja prihodnje leto. Edino Clintonova takih težav ne bi imela, saj jo Američani dobro poznajo.

Patrick ima dobre zveze z Wall Streetom, ki trepeta pred možnostjo zmage Warrenove in Sandersa, njegova življenjska zgodba pa je malce podobna Obamovi. Bil je prvi temnopolti guverner Massachusettsa in šele drugi guverner v ZDA, ki je bil izvoljen po obdobju rekonstrukcije.

To je bil čas po državljanski vojni v 19. stoletju, ko so temnopolti na jugu ZDA nekaj časa uživali v novih pravicah, dokler niso bili sprejeti zakoni, s katerimi so jih prelevili v drugorazredne državljane.