"Nisem tukaj, da predstavljam madžarsko vlado, ampak sebe, zato ne morem odgovoriti na vprašanje, zakaj je ta resor pomemben za Madžarsko," je poudaril Varhelyi v odgovoru na eno številnih vprašanj glede njegovih vezi z Orbanom.

Številni evropski poslanci so namreč izpostavljali Orbanove besede v Bakuju, da se bo boril za ta resor ter da bo potem Azerbajdžanu in Turčiji pomagal uresničevati njihove cilje.

Najostrejša vprašanja so prihajala iz vrst zelenih in socialdemokratov, medtem ko se je zdelo, da so liberalci morda sklenili pakt o nenapadanju s konservativno EPP, saj je pozneje danes na vrsti Francoz Thierry Breton iz liberalnih vrst.

Poslanec zelenih Ernest Urtasun je Orbanu očital, da govori o resorju za soseščino in širitev kot o svoji lastnini, ter Varhelyija pozval, naj se jasno izreče, komu je lojalen.

Varhelyi je v odgovoru na to in številna podobna vprašanja zatrdil, da bo kot komisar od prvega dne deloval povsem neodvisno, da bo sledil zgolj stališčem EU in da ne bo zastopal nobenega nacionalnega stališča, naj bo madžarsko ali katero koli drugo.

Na številna vprašanja, kako lahko zagotovi svojo neodvisnost, je kot dokaz podal svoje delovanje v Evropski komisiji, ko je kot vodja enote na oddelku za notranji trg in storitve izpeljal zahteven projekt uvedbe evropskega patenta.

Več vprašanj je bilo povezanih tudi s primerom bivšega makedonskega premierja Nikole Gruevskega, obtoženega korupcije, ki mu je madžarska vlada zagotovila zatočišče. Varhelyi je na očitke v povezavi s tem poudaril, da je odločanje o azilu v pristojnosti članic unije, ne evropskega komisarja za soseščino in širitev.

Na komentar nepovezanega evropskega poslanca iz Madžarske Martona Gyöngyösija, sicer člana nacionalistične stranke Jobbik, da je vojak Fidesza, pa je Varhelyi odvrnil, da ni član nobene politične stranke.

Madžar se je sicer izrecno zavzel za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo ter izpostavil ambicijo, da se dialog Prištine in Beograda o normalizaciji odnosov uspešno sklene v prihodnjem letu.

Vizija je bistveno bolj razvit Zahodni Balkan

Njegova vizija je, da bo čez pet let Zahodni Balkan bistveno bolj razvit, da bo mir med Kosovom in Srbijo, da bo za Kosovo veljala popolna vizumska liberalizacija, da bosta Severna Makedonija in Albanija morda že blizu konca pogajanj in da bo Srbija pripravljena na članstvo. "To so moje sanje," je dejal.

V povezavi z evropsko perspektivo Turčije pa je poudaril, da je ustavitev pogajanj s to državo pomembna politična in strateška odločitev, ki jo morajo sprejeti članice in Evropski parlament, ne Evropska komisija, pri čemer se ne sme pozabiti, da je Turčija druga največja zaveznica v zvezi Nato.

Vprašanji je Varhelyiju zastavil tudi Klemen Grošelj (LMŠ/RE). Zanimalo ga je, kako bo zagotovil ravnotežje med ciljema geopolitične komisije in spoštovanja temeljnih vrednot, na kar je kandidat odgovoril, da ta dva cilja nista protislovna. Vprašal ga je tudi, ali lahko zagotovi, da se v prihodnje sredstva iz instrumenta Ipa za predpristopno pomoč ne bodo več uporabljala za reševanje migracijskih izzivov. Varhelyi je zatrdil, da bo tako.

Ko je postalo jasno, da bo Orban po zavrnitvi prvega kandidata Laszla Trocsanyija zaradi navzkrižja interesov predlagal Varhelyija, so bili prvi neuradni komentarji v Bruslju pozitivni, češ da se na prvi pogled zdi Varhelyijev življenjepis dober, saj je veleposlanik z izkušnjami z delom v komisiji.

Madžarski kandidat je na vprašanja odgovarjal suvereno, vsebinsko in spretno. Predsednik zunanjepolitičnega odbora, ki ga je zaslišal, David McAllister, sicer iz vrst EPP, je po zaslišanju poudaril, da je kandidat izkazal jasno zavezanost sodelovanju s parlamentom, kar je zelo pomembno.

Na vprašanje novinarke Politica Lili Bayer, kako bodo zagotovili ustrezno obravnavo zaposlenih v komisiji, če bo njihov šef Varhelyi, ki je po navedbah sodelavcev znan po "kričanju in preklinjanju", je McAllister odvrnil, da na to ne more odgovoriti, saj ne ve, kako se kandidat vede, se pa seveda v parlamentu in drugih institucijah držijo pravil.

Pristojni odbor bo Varhelyija ocenil na sestanku, ki se začne ob 14. uri.

Evropski poslanec iz socialdemokratskih vrst Udo Bullmann je sicer že tvitnil, da bi morala novoizvoljena predsednica Evropske komisije Varhelyiju zaradi povezav Orbana s turškim in ruskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom in Vladimirjem Putinom dodeliti drug resor.