Po dveh dneh spopadov med Izraelci in Islamskim džihadom, ki so zahtevali 34 smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi, med njimi več otrok, bi po posredovanju Egipta moralo priti do premirja. A še danes zjutraj, ko naj bi se premirje začelo, so se raketni napadi Islamskega džihada nadaljevali in na jugu Izraela so spet tulile sirene. Izraelska letala pa so še naprej napadala položaje in objekte skrajnežev v Gazi.

Izraelci za zdaj prizanašajo islamističnemu gibanju Hamas, ki že 12 let s trdo roko vlada v Gazi, majhni enklavi z dvema milijonoma Palestincev. Hamas se s svojimi raketami ni odzval na likvidacijo lokalnega poveljnika Islamskega džihada na severu Gaze v izraelskem letalskem napadu pred tremi dnevi. Voditelj Hamasa Ismail Hanija je sicer izrazil solidarnost z Islamskim džihadom, ki pa se je moral sam maščevati Izraelu, nad katerega je poslal okoli 500 raket. Te lahko letijo vse do Tel Aviva, tako da je doslej okoli 70 Izraelcev potrebovalo zdravniško pomoč. Izraelski generali sicer trdijo, da lahko v zraku prestrežejo 90 odstotkov palestinskih raket, ki letijo proti izraelskim naseljem.

Izraelska vojska je na rakete Islamskega džihada odgovorila z napadi na njegove poligone, tovarne orožja in podzemna skladišča pa tudi na njegove vojaške poveljnike, pri čemer so bili žrtve tudi člani njihovih družin. Na treh mestih so izraelski tanki vdrli v Gazo, da bi uničili položaje Islamskega džihada.

Na kocki odprava blokade Gaze

Hamas si vsekakor ne želi ponovnega spopada z Izraelom. Za Hanijo in njegove sodelavce pa je problem, kako doseči konec nasilja, ne da bi ustvarili vtis, da popuščajo Izraelu. Vsekakor bi bilo za Hamas slabo, če bi se spopadi nadaljevali, saj se ne bo mogel izogniti pomoči Islamskemu džihadu, svoji sestrski organizaciji. V primeru nadaljevanja nasilja v Gazi bi se torej slej ko prej zapletel v spopad z Izraelci, ker bi sicer izgubil prestiž med Palestinci. A ker je veliko močnejši od Islamskega džihada (obenem pa manj radikalen), bi v primeru Hamasovega spopada z Izraelom Gaza znova postala pekel.

Hamas si ne želi v nov spopad z Izraelom predvsem zato, ker je letos v pogajanjih s Tel Avivom veliko dosegel. Dialog, ki je potekal preko Egipta, je namreč omogočil Gazi, da sta Izrael in Egipt v veliki meri odpravila blokado, ki traja že 12 let. Poleg tega je Izrael dovolil Katarju nakazilo finančne pomoči za plače Hamasovih uslužbencev in drugih zaposlenih v javnem sektorju v Gazi ter za socialno pomoč družinam. Hamas tako ne podpira Islamskega džihada, ki vztraja pri oboroženem boju proti Izraelu. Še vedno pa Izraelu grozi s tisoči raket, ki »lahko izraelska mesta spremenijo v ruševine, če bo ravnal napačno«. Izraelska vojska pa trdi, da so lokalnega poveljnika Islamskega džihada Abuja Al Ato v noči na torek ubili zato, ker je s svojimi raketnimi napadi na Izrael ogrožal »status quo«, to je premirje s Hamasom.