Namestnica predsednika bolivijskega senata Anezova se je za začasno predsednico razglasila v torek, potem ko je Morales v nedeljo odstopil in zatem pobegnil v Mehiko. V sredo je imenovala vlado, v kateri je 11 ministrov, ter novega vrhovnega poveljnika vojske.

Na novinarski konferenci je 52-letna Anezova ponovila poziv k čim prejšnjemu sklicu predčasnih volitev. Zavrnila je tudi Moralesove trditve, da je v državi prišlo do državnega udara. »V Boliviji ni državnega udara, gre za ustavno zamenjavo,« je poudarila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

A Moralesovi privrženci začasnim oblastem nasprotujejo in želijo vrnitev Moralesa na oblast. V sredo so tako v prestolnici La Paz ter v več drugih krajih po državi potekali protesti. V prestolnici so izbruhnili spopadi med več sto protestniki, ki so se napotili proti predsedniški palači, in policijo. Policisti so uporabili solzivec.

Blizu mesta Santa Cruz na vzhodu Bolivije pa sta bila v spopadih s policijo ubita dva mlajša moška. S tem je število smrtnih žrtev v protestih, ki v tej južnoameriški državi potekajo več tednov, naraslo na deset.

Nemiri so v državi izbruhnili po predsedniških volitvah 20. oktobra, po katerih so volilne oblasti sumljivo razglasile Moralesa za zmagovalca volitev že v prvem krogu. Na stran protestnikov so se nato postavili še vojska, policija in Cerkev. Morales je nato odstopil s položaja in pobegnil v Mehiko. V sredo je dejal, da se je pripravljen vrniti v domovino ter pozval k nacionalnemu dialogu za končanje nasilja v Boliviji.

ZDA so medtem v sredo priznale Jeanine Anez za začasno bolivijsko predsednico. »ZDA čestitajo Jeanine Anez, ker se je odločila, da bo kot začasna predsednica vodila državo skozi demokratično tranzicijo v skladu z bolivijsko ustavo,« je v sporočilu za javnost zapisal ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Bolivijce pa je pozval, naj se vzdržijo nasilja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.