Medtem ko se slovenska nogometna reprezentanca v deževnem Kopru pripravlja na zadnji kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo z Latvijo v soboto ob 18. uri v Ljubljani in s Poljsko v torek ob 20.45 v Varšavi, je bil včerajšnji dan namenjen tudi obujanju spominov. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je sinoči v Ljubljani pripravila prireditev Hvala, generacije. V teh dneh so namreč obletnice vseh treh uvrstitev slovenske reprezentance na velika tekmovanja, potem ko je bila po dramatičnih tekmah uspešna v dodatnih kvalifikacijah, ki so jih zaznamovali čudežni preobrati in goli Ačimovića, Osterca, Rudonje…

Pred 20 leti je dosegla premierno in doslej edino uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2000 na Nizozemskem in v Belgiji, potem ko je izločila veliko Ukrajino z zvezdnikoma Ševčenkom in Rebrovom na čelu. V Ljubljani je bilo po preobratu 2:1 za Slovenijo po spektakularnem golu Mileta Ačimovića (prav na včerajšnji dan leta 1999) s polovice igrišča, v sneženem in mrzlem Kijevu pa 1:1 po izenačujočem zadetku Mirana Pavlina. Ista generacija je pod vodstvom selektorja Srečka Katanca uspeh nadgradila dve leti pozneje z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo 2002 v Južni Koreji in na Japonskem, ko je bila boljša od Romunije. Razplet tekem je bil podoben kot z Ukrajino. Za zmago v Ljubljani z 2:1 je zadetek dosegel Milan Osterc, ko je zadel gol iz mrtvega kota, saj je nameraval poslati predložek v kazenski prostor. Na povratni tekmi (1:1) je bil junak Mladen Rudonja s prvim in edinim golom za reprezentanco.

Pred desetimi leti je nova generacija pod vodstvom selektorja Matjaža Keka izločila veliko Rusijo. V Moskvi je bilo 2:1 za Rusijo, čeprav je po igri bolj kazalo še na tretji gol gostiteljev kot zadetek priključka Nejca Pečnika v finišu tekme. Na povratni tekmi v Ljudskem vrtu pred najvišjimi ruskimi politiki (predsednik Medvedjev) in bogataši (Abramovič) je Slovenija zmagala z 1:0 z golom Zlatka Dedića.

Sinočnji večer, na katerega je prišla več kot polovica igralcev, ki so bili udeleženci zgodovinskih tekem, je bil zelo nostalgičen, saj se Slovenija že desetletje ne uvršča več na velika tekmovanja. Predsednik NZS Radenko Mijatović je podelil plaketi generacijam 1999 in 2009 ter posebno priznanje Zlatku Zahoviću kot najboljšemu strelcu v zgodovini reprezentance.