Minister za zdravje Aleš Šabeder je vladi predlagal razrešitev članov sveta ljubljanskega Onkološkega inštituta Ane Žličar in Petra Požuna. Na ministrstvu pravijo, da je Šabeder to storil v želji, da se končajo »notranje razprtije«. »Odgovorni bi se morali ukvarjati predvsem s tem, kako najtežjim onkološkim bolnikom zagotoviti najboljše mogoče zdravljenje, ne pa s svojimi zgodbami in prerekanji,« pojasnjujejo. Vlada bo predlog zamenjave obravnavala že na današnji seji, če bo Šabedru uspelo najti nadomestna člana, smo neuradno izvedeli včeraj popoldne.

Brecelj provociral

Tako Ana Žličar kot Peter Požun, ki je tudi predsednik sveta, sta člana Stranke modernega centra (SMC) in ju je v svet Onkološkega inštituta imenovala prejšnja vlada. Za njuno zamenjavo se najbolj zavzema kirurg Erik Brecelj, ki je eden od predstavnikov zaposlenih v tem svetu, a tudi vodstvo zavoda je na njegovi strani. Na drugi strani Žličarjeva trdi, da svet dela dobro in da je prav to razlog, da je vodstvo z njim nezadovoljno.

»Že to, da je vlada Ano Žličar imenovala v svet, je bilo slaboumno,« pravi generalna direktorica Onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisić. Prepričana je namreč, da je Žličarjeva, ki je na prelomu desetletja vodila Onkološki inštitut, odgovorna, da je imel inštitut v preteklosti veliko izgubo. Predvsem ji sedanja direktorica očita, da bi morala uveljavljati bančno garancijo zaradi napak, ki jih je pri gradnji stavbe zagrešilo gradbeno podjetje SCT. Ana Žličar pa naj bi se s podpisom nekega dokumenta unovčenju garancije neupravičeno odpovedala, trdita sedanja direktorica in Brecelj. Zato je Zlata Štiblar Kisić na podlagi Brecljevega prigovarjanja zoper nekdanjo direktorico in sedanjo članico sveta vložila prijavo suma kaznivega dejanja. Brecelj je pred kratkim na seji sveta predlagal, da bi Onkološki inštitut od vlade zahteval povračilo sredstev za odpravo napak pri gradnji, ko je Žličarjeva glasovala za, pa je bila to po njegovem kaplja čez rob. Ta predlog je bil provokacija, pojasnjuje kirurg.

Garancija vendarle unovčena?

Ana Žličar trdi, da se ni nikoli odpovedala unovčenju bančne garancije, saj to ni bilo v njeni pristojnosti, ampak v pristojnosti ministrstva, kamor naj bi sama pošiljala poročila o napakah, ki jih je pri gradnji storil SCT. Po naših neuradnih informacijah je ministrstvo garancijo tudi res unovčilo, vendar je to storilo šele v prejšnjem mandatu, torej več let po koncu gradnje. Zakaj je ni že prej, nam včeraj ni uspelo izvedeti.

Po besedah Žličarjeve, ki je tudi predsednica društva onkoloških bolnikov, njeno preteklo delo ni pravi razlog za to, da je sedanje vodstvo z njo nezadovoljno. »Vsako dobro vodstvo bi si moralo želeti, da svet deluje tako kot naš,« zatrjuje, »delamo zakonito, transparentno, opozarjamo na prave zadeve in si prizadevamo, da bi bile stvari urejene. Na drugi strani pa se vodstvo bori samo za svoj obstanek in Brecelj ga pri tem podpira.« Enajstčlanski svet na primer v začetku novembra ni podaljšal mandata strokovnemu direktorju Viljemu Kovaču, čeprav se je na razpis prijavil samo on. Brecelj je na svetu glasoval za Kovača, ker so, kot zatrjuje, tako želeli zdravniki.

Svet med drugim vztrajno zahteva pojasnila o pogodbi direktorice, za katero naj bi inšpektorji ugotovili, da je nezakonita, ker je v času njene sklenitve Zlata Štiblar Kisić izpolnjevala pogoje za upokojitev. Poleg tega naj bi, kot našteva Žličarjeva, svet opozarjal še na razlike med načrtovanimi in dejanskimi stroški investicij, na pomanjkanje podatkov o čakalnih dobah, povečanje stroškov za pravne storitve in svetovanje na področju informacijske tehnologije ter zaplete pri sprejemanju pravilnika o organizaciji.

Požuna menjajo tudi na Psihiatrični kliniki?

Štiblar-Kisićeva odgovarja, da je veljavnost njene pogodbe nedvoumna in da je poraba racionalna, kar pa po njenem za obdobje Ane Žličar ni mogoče reči. »Onkološki inštitut zdaj posluje odlično, ker nihče ne krade,« je dejala in dodala, da se sedanji svet vtika v stvari, ki niso v njegovi pristojnosti. »S tem odvračajo pozornost od preteklih nepravilnosti in med zaposlene vnašajo nemir,« je povedala. Zato je po njenem potrebna tudi zamenjava Požuna.

Peter Požun, ki je sicer direktor Ginekološke klinike ljubljanskega kliničnega centra, v zadnjih dveh dneh zadeve ni želel komentirati. Po naših neuradnih informacijah naj bi ga Šabeder želel razrešiti tudi iz sveta zavoda Psihiatrične klinike.