Napredovanje v drugi del evropskega pokala je za košarkarje Olimpije vse bolj odprto. Ljubljančani so v 7. krogu v Stožicah potrdili dvig forme in na kolena spravili enega glavnih kandidatov za končno zmago v drugokakovostnem evropskem tekmovanju Unics. Zmaji so vodili skoraj celoten obračun, o grozovitih padcih v igri pa ni več ne duha ne sluha. V torek v Ljubljani gostuje italijanska Brescia, kar bo za košarkarje trenerja Slavena Rimca nova tekma za biti ali ne biti.

Zaspan in deževen sredin dan v dvorano Stožice ni privabil velikega števila ljubiteljev košarke, pa čeprav je Olimpija na zadnjih dveh tekmah prikazala dobri predstavi in z zmago proti Darušafaki poskrbela, da je tekma z Unicsom še vedno imela predznak pomembna. Vsesplošna nerazpoloženost se je naselila tudi na igralce v zelenih dresih, ki na uvodu niso našli pravega ritma. Predvsem ne v obrambi. Unics je namreč od uvodnega sodnikovega meta z vsemi topovi krenil proti Ljubljančanom, ki pa so bili pri metu in so zavoljo tega držali korak z nasprotnikom. Znova je prednjačil Codi Miller-McIntyre, ki je s spretnimi prodori polnil koš ruskega moštva. Ko so zmaji prišli na delovne obrate in je obramba postajala vse bolj agresivna, prednjačil je predvsem Filip Krušlin s pokrivanjem nevarnega Jamarja Smitha, se je začela večati tudi razlika. Med 13. in 17. minuto so gostitelji pred svojim košem postavili trdnjavo, ki je gosti niso znali prebiti, na drugi strani pa dosegli deset zaporednih točk in ušli že na visokih 19 točk prednosti. A jasno je bilo, da s tem tekma še nikakor ni odločena. Ne nazadnje so Ljubljančani na prvi tekmi v Kazanu še v 27. minuti vodili za 13, pa na koncu klonili ravno za toliko. Trener gostov Dimitris Priftis je vzel minuto odmora, po njej pa so njegovi košarkarji zaigrali bolj zbrano in do odmora zaostanek znižali na deset ter s tem ostali v igri za zmago.

Po prihodu iz slačilnice so gostje močno pritisnili v obrambi in želeli že v tretji četrtini ujeti priključek. Dvakrat so prednost znižali na šest točk, a so imeli zmaji v obeh primerih pripravljen odgovor. Največ zaslug za to je imel Mikael Hopkins, ki je polnil koš nasprotnika predvsem z natančnimi meti za tri točke. Pred koncem tretjih desetih minut so gostje ostali brez trenerja Priftisa, ki je bil prepričan, da si je Krušlin pri boju za žogo pomagal z vlečenjem, pri protestiranju pa šel tako daleč, da je prejel zaporedni tehnični napaki in posledično moral v slačilnico. A Unicsa to ni pretirano zmedlo. Smith je na začetku zadnje četrtine zadel tri zaporedne trojke in svoje moštvo pripeljal do vsega treh točk zaostanka. A tudi ta napad nasprotnika so zmaji znali odbiti in z nekaj uspešnimi akcijami ušli na 12 točk, kar je bilo dovolj za drugo zmago v evropskem pokalu.

»Ta zmaga prinaša veliko zadoščenje. Imamo dobro ekipo, ki lahko igra odlično obrambo, kar smo začeli potrjevati. Ko se nam je zalomilo v napadu, smo držali skupaj in nismo razpadli. Ob tem nas je trener Rimac dobro pripravil, saj smo poznali akcije nasprotnika in jih zato uspešno omejili,« je povedal z 20 točkami prvi strelec Olimpije Mikael Hopkins. S tem, da ostajajo v igri za napredovanje v evropskem pokalu, je izjemno zadovoljen tudi Slaven Rimac. »Načrt je bil, da smo agresivni v obrambi, jih s tem spravimo pod pritisk in tečemo v protinapad po skoku. Na začetku smo zaspali, nato pa se zbrali in igrali resnično dobro. McColluma smo zadržali na šestih točkah, se je pa razigral Smith. A ker smo si nabrali nekaj višjo prednost, nas njegove trojke niso pokopale. Velikokrat se namreč zgodi, da se tekma prelomi na drugo stran, ko nasprotnik zadane zaporedne težke mete. Vztrajali smo pri našem načrtu in bili za to poplačani. Dokler bodo možnosti za napredovanje, bomo naredili vse, da jih izkoristimo.«

Evropski pokal, 7. krog, skupina C: Nanterre – Darušafaka 68:82.