Od prve tekme angleške reprezentance letos mineva 147 let. Odigrala jo je proti sosednji Škotski, moštvi pa sta se razšli brez zadetkov. Od tedaj pa vse do danes so Angleži vpisali 999 tekem, na katerih so dali 2144 golov in jih prejeli 984, vrhunec pa doživeli leta 1966, ko so osvojili doslej edini naslov svetovnega prvaka. Okrogli jubilej – že tisočo tekmo – bodo dočakali nocoj, ko bodo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo na londonskem Wembleyju gostili Črno goro in lovili 569. zmago. »Da sem lahko del tega, je zame zelo ganljiv trenutek. Pomembno je, da reprezentanco zapustim v boljšem stanju, kot sem jo dobil,« pred obračunom pravi angleški selektor Gareth Southgate.

Devetinštiridesetletnik na obračunu, na katerem Angliji za uvrstitev na evropsko prvenstvo zadostuje že remi, ne bo računal na Raheema Sterlinga. Zvezdnik Manchester Cityja, ki je v kvalifikacijah dosegel osem golov in prispeval pet podaj, se je sporekel z Liverpoolovim branilcem Joejem Gomezom in hotel z njim fizično obračunati, za kazen pa izpadel iz selektorjevih načrtov. »Odločili smo se, da za tekmo proti Črni gori ne bomo računali na Raheema. Zdaj ko je odločitev sprejeta, je pomembno, da podpremo igralce in se osredotočimo na tekmo,« je odločitev komentiral Southgate in poudaril, da klubska rivalstva nikoli ne smejo biti nad interesi reprezentance.

Le zmaga pa v boju za uvrstitev na prvenstvo v skupini H ohranja Islandijo. Ta se bo v Carigradu pomerila s Turčijo, ki je na zadnjih enajstih tekmah izgubila le enkrat. Poraz ji je junija prizadejala prav Islandija, ki je bila boljša z 2:1.

Kvalifikacije za EP, 9. krog, skupina A, danes ob 20.45: Anglija – Črna gora, Češka – Kosovo, skupina B, ob 20.45: Portugalska – Litva, Srbija – Luksemburg, skupina H, ob 18. uri: Turčija – Islandija, ob 20.45: Albanija – Andora, Francija – Moldavija.