Tukaj se kaže vsa zgrešenost delničarstva, saj delničarji samo čakajo na dividende. Po drugi strani prenekatera vodstva podjetij ne vidijo drugega načina ustvarjanja dobička kot s klestenjem stroškov dela. Strinjam pa se z delodajalci, da so slovenske plače med najbolj obremenjenimi v Evropi in da ima tukaj obveznosti tudi Vlada RS.

Taista vlada oziroma predsednik Marjan Šarec se jezi na Banko Slovenije, ker je začela omejevati potrošniške kredite. Te dni beremo, kakšne kreditne možnosti ob asistencah vlad, od Avstrije in Nemčije, dobivajo državljani teh držav za pridobivanje stanovanj. Obresti so več kot trikrat manjše kot pri nas. Čeprav guvernerja Vasleta ne cenim preveč, je ravnal bistveno drugače kot guverner Kranjec, ki na noben način ni ukrepal, ko so se delili enormno veliki in nezavarovani krediti za tajkunske nakupe podjetij. Da ne omenjam guvernerja Jazbeca, ki je bistveno precenil bančno luknjo, ki jo pokrivamo državljani.

Močno dvomim, da se bo Šarčeva vlada lotila kakršne koli reforme. Njegovi koaliciji stanje, kakršno je, ustreza, vsaka sprememba pa predstavlja nevarnost za poraz na volitvah. To nakazuje že lahkota, s katero je napovedal, da se odpoveduje premoženjski reformi. V času kampanje je Šarec dejal, da je Cerarjeva koalicija kovanec z istimi obrazi. Sedanja koalicija je isti kovanec z istimi obrazi, samo njegov je nov.

Rešitev je lahko samo sprememba volilnega sistema, a bojim se, da edina novost, preferenčni glas volilcev, ni dovolj, da bi se kar koli spremenilo. Dokler bo tako, bomo imeli neoliberalne vladne ekipe, tudi ko bodo druge države ugotovile, da ta pot ni prava. Zato je dvig minimalne plače možnost več, da bo več državljanov kreditno sposobnih.

Zdravko Petrič Kostanjevica na Krki