Po sedmih krogih vrh lestvice v košarkarski evroligi ni podoben tistemu v zadnjih letih. Na njem sta Barcelona in Milano, ki sta do zdaj utrpela vsak le po en poraz. A glede na vložene finance in okrepitve to sploh ni presenečenje. Pod mesti, ki peljejo v končnico, je španska Baskonia, za katero letos nastopa Nik Stauskas. Šestindvajsetletni Kanadčan se je po petih sezonah in 335 odigranih tekmah v ligi NBA (Sacramento, Philadelphia, Brooklyn, Portland, Cleveland) prvič podal v Evropo in potegnil nekaj vzporednic med najmočnejšo ligo na svetu in najelitnejšim evropskim tekmovanjem.

»Na vsaki tekmi v evroligi moštva igrajo, kot da je njihova zadnja. Tekmovalnost je resnično na najvišji ravni. Ob tem si upam trditi, da se v evroligi igra boljša obramba kot v ligi NBA. Pritisk na igralcu, ki ima žogo, je strahovit, ob tem pa ekipe pogosto agresivno pokrivajo nasprotnika že pri prenosu žoge. V napadu tako ni veliko prostora,« je povedal Nik Stauskas in izpostavil še razlike v napadu. »V evroligaških moštvih v napadu žoga veliko kroži. Branilci ves čas tečejo mimo postavljenih blokov visokih igralcev. V ligi NBA pa se bolj skrbi za to, da strelci raztegnejo obrambo in s tem poskrbijo za igro ena na ena ali ostajajo prosti za neoviran met.«

Stauskas na petih odigranih tekmah v evroligi na tekmo povprečno dosega devet točk in eno asistenco. »Veliko prostora imam za napredek. Potreben bo čas. Ne glede na to, da je sezona še mlada, pa imam občutek, da se vse bolj navajam na evropski način košarke,« je še povedal kanadski reprezentant litovskih korenin.

Evroliga, 8. krog, danes ob 18. uri: Himki – Milano, ob 18.30: Anadolu Efes – Zenit, ob 20. uri: Panathinaikos – Alba, ob 21. uri: Real Madrid – Barcelona, Baskonia – Maccabi, jutri ob 18. uri: CSKA – Fenerbahče, ob 19. uri: Crvena zvezda – Asvel, ob 20.30: Olympiakos – Žalgiris, ob 21. uri: Valencia – Bayern.