Skupaj z Altanom so 4. novembra iz zapora izpustili tudi novinarko in nekdanjo poslanko Nazli Ilicak, s katero sta bila obsojena zaradi domnevnih povezav s spodletelim poskusom državnega udara leta 2016. Altan je bil obsojen na deset let in pol, Ilicakova pa na osem let in devet mesecev zapora zaradi pomoči »teroristični skupini«.

Izpustili so ju po približno treh letih odslužene kazni, pri čemer jima je sodišče prepovedalo zapustiti državo.

A sodišče je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v torek izdalo nov priporni nalog za Altana, potem ko se je tožilstvo pritožilo na njegovo izpustitev. Med drugim naj bi obstajala nevarnost, da pobegne, kar je njegova odvetnica Figen Albuga Calikusa označila za absurdno. Aretirali so ga v torek zvečer na njegovem domu v Istanbulu.

Evropska unija je ostro kritizirala odločitev turškega pravosodja. »Pomanjkanje kredibilne utemeljitve za ponovno aretacijo Ahmeta Altana in njegovo ponovno zaprtje, ki pomeni spremembo prvotne odločitve sodišča, da ga izpusti, nadalje škoduje verodostojnosti turškega pravosodja, zlasti zaradi visoke ravni političnega vmešavanja,« so sporočili iz evropske diplomatske službe.

Tudi organizacija Novinarji brez meja je njegovo vnovično aretacijo ostro kritizirala in pozvala k njegovi osvoboditvi. Gre za novo poglavje v delovanju »samovoljnega pravosodja« v Turčiji, je danes ocenil vodja organizacije Christian Mihr. »To, da so ga po tednu dni na prostosti znova zaprli, bi lahko znanega kritika strlo,« je ocenil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ahmed Altan in Nazli Ilicak sta bila lani obsojena na dosmrtno zaporno kazen, a je sodišče višje stopnje julija letos kazen razveljavilo. Presodilo je, da jima ne bi smeli soditi zaradi poskusa udara, temveč zaradi pomoči teroristični skupini, za kar je predvidena nižja kazen.

S teroristično skupino ima turško sodišče v mislih prepovedano skupino islamskega pridigarja Fethullaha Gülena, ki mu turške oblasti pripisujejo krivdo za poskus strmoglavljenja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana julija 2016.