»Ves dobiček vsako leto vložimo v nove investicije in prav nič drugače ne bo prihodnje leto. Verjetno je zato hitrejša tudi naša rast, saj gostje zelo hitro opazijo, ali se neka destinacija neprestano razvija, ali pa imajo občutek neke postarane destinacije, kjer se nič ne vlaga,« je na današnji novinarski konferenci v Postojni povedal direktor družbe Marjan Batagelj.

Tako bodo tudi prihodnje leto zaznamovale številne nove investicije. Začeli bodo prenavljati promenado, za kar bodo namenili štiri milijone evrov. Do velike noči naj bi končali drugi del prenove hotela Jama, s čimer bodo podvojili namestitvene zmogljivosti na 158 dvoposteljnih sob, za kar bodo namenili prek tri milijone evrov. Za začetek prenove hotela Cerkno bodo namenili sedem milijonov evrov.

»Če gre dobro nam, gre dobro tudi ostalim,« je dejal Batagelj. Tako se ni povečalo število nočitev le v njihovem hotelu, pač pa tudi ostalim ponudnikom v okolici, v lanskem letu je bilo število višje za 24 odstotkov. Več je bilo tudi pobrane turistične takse. V celotni postojnski občini so leta 2017 pobrali za dobrih 100.000 evrov turistične takse, družba Postojnska jama je prispevala dobro tretjino ali 37.575 evrov.

Batagelj je napovedal, da naj bi se letos bruto dobiček iz poslovanja (EBIT) povečal za 15 odstotkov na 11,6 milijona evrov. Povečalo se bo tudi število obiskovalcev vseh turističnih znamenitosti, za katere skrbi Postojnska jama.

Skupno naj bi do konca leta našteli 1.358.200 obiskovalcev. Samo Postojnsko jamo naj bi si ogledalo 868.800 obiskovalcev, njihovo število pa bo lahko še nekoliko višje, saj konec decembra ponovno pripravljajo žive jaslice. Predjamski grad naj bi si ogledalo skoraj 300.000 obiskovalcev, Vivarij 136.300 in muzej Expo 45.600 obiskovalcev.

Med gosti je še vedno največ Italijanov, teh je okoli 14 odstotkov. Sledijo Nemci z devetimi odstotki ter gosti iz Velike Britanije in domači gostje s po petimi odstotki. Veliko število gostov prihaja tudi iz Južne Koreje, Madžarske, Poljske in ZDA. Prihodnje leto v Postojnski jami pričakujejo 40-milijontega gosta.

V družbi imajo zaposleni, teh je v povprečju 215, v poletni sezoni pa 450, povprečno plačo 1882 evrov.