»S&D je uspelo spremeniti nazive resorjev in okrepiti socialno agendo prihodnje Evropske komisije,« je poudarila vodja socialdemokratov Iratxe Garcia Perez. Von der Leynova je po njenih besedah pristala na »vrsto pomembnih zahtev« socialdemokratov.

Najbolj sporen je bil vseskozi naziv resorja, ki ga bo prevzel Grk Margaritis Schinas. Ta se bo iz resorja za »zaščito« evropskega načina življenja preimenoval v resor za »spodbujanje« evropskega načina življenja.

»Vsi se strinjamo, da je evropski način življenja dosežek, ki ga je treba ohraniti, a ni ga treba braniti, temveč spodbujati,« je logiko spremembe pojasnila vodja socialdemokratov.

V prehodni ekipi von der Leynove so spremembe načelno potrdili, niso se pa želeli spuščati v podrobnosti, saj da še niso imeli časa prebrati sporočila socialdemokratov, ki je bilo objavljeno tik pred rednim dnevnim brifingom komisije.

Govorec von der Leynove Eric Mamer je dal vedeti, da je namen omenjene spremembe zagotoviti pozitivnejšo konotacijo resorja. Poudaril je, da ta sprememba zlasti podrobneje pojasnjuje, kaj področje zajema.

To sicer ni edina sprememba. Luksemburžan Nicolas Schmit ne bo pristojen za »delovna mesta«, temveč za »delovna mesta in socialne pravice«, Litovec Virginijus Sinkevičius pa ne le za »okolje in oceane«, temveč za »okolje, oceane in ribištvo«.

Vodja socialistov je v sporočilu za javnost pojasnila, da je bila v minulih dneh v stiku s von der Leynovo, saj je njena skupina še vedno čakala na odgovor na septembrske zahteve glede nazivov resorjev, in da je danes dopoldne dobila pozitiven odgovor.

Sporen je bil tudi naziv resorja Bolgarke Marije Gabriel »za inovacije in mlade«, saj so se vrstile kritike evropskih poslancev, ker ne vključuje besed kultura, znanost in izobraževanje. A sprememb na tem področju vsaj za zdaj ni.

Socialdemokrati so tako pohiteli in si prilastili zasluge za spremembe. Nazivu resorja za zaščito evropskega načina življenja so sicer ostro nasprotovali tudi liberalci, zeleni in levica.

Socialdemokrati so v političnih igrah z zaslišanji komisarskih kandidatov potegnili kratko, saj so izgubili enega kandidata. Namesto socialdemokratke Rovane Plumb je namreč nova desnosredinska vlada v Romuniji predlagala konservativko Adino Ioano Valean.

Tako ne preseneča njihov kritičen odziv v torek po preverjanju morebitnega navzkrižja interesov na podlagi finančnih izjav novih kandidatov Francije, Madžarske in Romunije v parlamentarnem pravnem odboru, ki ga je Francoz Thierry Breton prestal za las.

Liberalcem in konservativcem očitajo, da so preprečili ključna vprašanja za bivšega izvršnega direktorja multinacionalke, ki bo kot komisar bdel nad področjem, na katerem ta multinacionalka deluje, ter poudarjajo, da je pravni odbor Bretona potrdil ob podpori desnice.

Pristojni odbori bodo Francoza Bretona, Madžara Oliverja Varhelyija in Romunko Valeanovo zaslišali v četrtek. Von der Leynova sicer še vedno čaka tudi na predlog komisarske kandidatke oziroma kandidata iz Londona. Dokler ne dobijo britanskega odgovora, v Bruslju nočejo ugibati o nadaljnjih scenarijih.