Sodišče je s tem razveljavilo septembrsko odločitev drugega sodišča, ki je zavrnilo izročitev nekdanjega venezuelskega politika in generala. Takrat so Carvajala tudi začasno izpustili iz preiskovalnega zapora. Po zadnji odločitvi sodišča ga je španska policija v njegovem domovanju v Madridu želela aretirati, a ga po navedbah medijev niso našli.

Carvajal je sicer še konec tedna na twitterju objavil, da je še vedno na svobodi in je trenutno v Madridu.

Carvajal, ki v zadnjem času velja za podpornika vodje venezuelske opozicije Juana Guaidoja, je sredi marca s ponarejenimi dokumenti pripotoval v Španijo. Aprila so ga aretirali v Madridu, češ da ga zaradi hujših kaznivih dejanj išče ameriško pravosodje ter da obstaja nevarnost pobega.

ZDA Carvajala obtožujejo prekupčevanja z mamili, kar je sam pred španskim sodiščem zanikal. Vse od sredine septembra je bil na svobodi in se je moral vsaka dva tedna zglasiti na sodišču.

Za presenečenje je Carvajal poskrbel februarja letos, ko je nepričakovano zamenjal stran in v videoposnetku na Twitterju podprl Guaidoja, samooklicanega začasnega predsednika. Velja za doslej najvplivnejšega častnika venezuelske vojske, ki se je v boju za oblast postavil na stran voditelja opozicije. Prav tako je venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru javno očital, da je odgovoren za kronično pomanjkanje življenjskih potrebščin in zdravil v državi.