Protestniki v Hongkongu so danes še naprej blokirali ceste in postaje podzemne železnice. Po noči spopadov s policisti, ki so v torek proti protestnikom prvič posredovali v univerzitetnih kampusih, pa so se zaostrile varnostne razmere tudi v njih. Študenti iz celinske Kitajske zato množično odhajajo iz mesta, protestniki, oblečeni v črno, pa ostajajo tam ujeti.

Najnasilnejši so bili spopadi na eni glavnih hongkonških univerz, Kitajski univerzi Hongkonga (CUHK). Več sto protestnikov je na policiste metalo molotovke in tlakovce, policija pa jih je skušala razgnati s solzivcem, vodnimi topovi in gumijastimi naboji. Ponoči so se spopadi razplamteli. Slišati je bilo eksplozije in streljanje z gumijastimi naboji. Poškodovanih je bilo najmanj 70 ljudi, od tega vsaj štirje huje. Predstavniki študentov so od sodišča zahtevali izdajo prepovedi policiji, da vstopa v univerzitetne kampuse.

Policija je v torek opozorila, da je vladavina prava v Hongkongu, kjer so zaradi protestov zaprte šole, motena sta promet in poslovanje, na robu propada. Njen prihod v kampuse pomeni spremembo strategije, saj so se doslej izogibali temu, da bi skušali pregnati protestnike iz šol in univerz. Urad za izobraževanje je iz varnostnih razlogov za jutri odpovedal predavanja na vseh šolah. Protesti z zahtevo po več demokracije so se v ponedeljek zaostrili, potem ko je policist ustrelil protestnika, protestniki pa so zažgali nekega moškega. Oba sta še vedno v kritičnem stanju.

Spremenila se je tudi strategija protestnikov, ki skušajo v manjših skupinah protestnikov v čim več delih metropole povzročiti čim večje motnje in čim bolj obremeniti policijske sile.