Uslužbenci Fursa so minuli mesec v koprskem pristanišču za tvegano ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije. Težka je bila 21,5 tone in skladiščena v zabojniku, ki je bil, takšni so bili podatki, na ladjo pretovorjena v Egiptu. V to državo pa naj bi prispela iz Združenih arabskih emiratov. Kaj natančno jim je na pošiljki vzbudilo pozornost, niso pojasnili, verjetno pa vseeno niso predvidevali, na kakšno »bombo« bodo naleteli.

Kot je na današnji novinarski konferenci razložil Nedjan Jerman, namestnik direktorice Fursa, so zabojnik 29. oktobra pregledali z rentgenom, ki je nakazal možne nepravilnosti, in odločili so se za tako imenovano dokumentarno kontrolo pošiljke. Dodatna poizvedovanja so pokazala, da je tovor dejansko prispel iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske. Sledil je fizični pregled blaga, pri katerem je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Pes je nakazal možnost, da so v zabojniku res droge, ugotovili pa so tudi, da nekatere role polietilenske folije po teži odstopajo od drugih. Ko so eno pregledali, so v njej našli zavojčke z neznano snovjo – preliminarni test je pokazal, da gre za heroin. Takrat so uslužbenci Fursa preiskavo prekinili, jasno je bilo, da gre za primer, s katerim se bo morala spoprijeti policija.

Del droge vrnili

Postopek so prevzeli koprski kriminalisti. Kot je razložil Dean Jurič s PU Koper, je 42 od 437 kolutov odstopalo po teži, v njih je bilo skritih 1421 zavojev heroina. Skupna teža droge: 729,986 kilograma. S pregledom dokumentacije spornega zabojnika in zbiranjem različnih obvestil in informacij policije in Fursa je prišlo na dan, da je kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz zabojnika iz Irana prek Združenih arabskih emiratov oziroma Dubaja v Koper in da je pošiljka namenjena madžarskemu podjetniku iz Budimpešte. Podatke o prestreženem tovoru so posredovali madžarskim varnostnim organom in jih prosili za podrobnejše podatke o dejanskem prejemniku droge. Madžari so sporočili, da pri njih že teče kriminalistična preiskava zoper skupino osumljencev in da so prihod večje količine droge pravzaprav pričakovali.

Aretiran še isti dan

Sledila je odločitev o tako imenovani nadzorovani pošiljki od Kopra do Budimpešte. Zabojnik so zapečatili, še prej pa vanj vrnili 134 zavojev heroina, bilo ga je za dobrih 69 kilogramov. Ponovno so ga skrili v kolute. S pomočjo prikritih preiskovalnih ukrepov so ugotovili, da je zabojnik v naslednjih dneh prevzel prevoznik iz Madžarske in ga odpeljal v domovino. Do državne meje je bil vseskozi pod nadzorom naših kriminalističnih enot, potem pa so nadzor prevzeli sosedje.

Kot je pojasnil Zoltán Boross, vodja oddelka za boj proti mednarodnemu kriminalu v madžarskem nacionalnem preiskovalnem uradu, je informacijo, da 47-letni Richard K. iz Budimpešte načrtuje dobavo velike količine prepovedanih droge, oddelek za boj proti drogam madžarskega nacionalnega preiskovalnega urada službe za hitro posredovanje in specialnih policijskih služb dobil v prvi polovici letošnjega leta. Ko jih je o drogi v koprskem pristanišču obvestilo naše tožilstvo, so skupaj prek Eurojusta pridobili evropski preiskovalni nalog. Pošiljka je na madžarska tla prispela 5. novembra, ko je Richard K. kolute s folijo razpakiral in shranil v skladišče, najeto na svoje ime. Nacionalni preiskovalni urad za boj proti drogam je obvestil taktično enoto protiterorističnega centra, ta pa je osumljenega še isti dan ob 21. uri aretirala.

Med hišno preiskavo so mu zasegli manjšo količino tablet, sumijo, da gre za drogo, in sedem milijonov madžarskih forintov ter 69.450 evrov gotovine. V skladišču pa seveda drogo, ki je prišla iz koprskega pristanišča. Richarda K. so že zaslišali, 8. novembra je bil na pobudo glavnega tožilstva zanj odrejen pripor.