Grozljiva podoba popolnoma izmaličenega tovornjaka z odprto cisterno, odtrgano potniško kabino in delom oblačila na veji bližnjega drevesa je danes malo po 8. uri pričakala ekipo reševalcev in policistov, ko so se po makadamski poti prebili pod viadukt Malence tik pred vhodom v predor Golovec iz smeri Rudnika.

»Prve informacije so bile skope. Vedeli smo le, da je z viadukta pred predorom Golovec v globino zapeljal voznik cisterne. Nihče ni vedel, kakšna natančno je situacija na terenu. Na kraj nesreče nas je prišlo 18 gasilcev Gasilske brigade Ljubljana s sedmimi vozili in še sedem prostovoljnih gasilcev PGD Grosuplje. Ugotovili smo, da je celoten tovornjak v globeli in da je v potniški kabini ukleščen voznik. Lotili smo se tehničnega reševanja voznika iz kabine in hkrati tudi preverjanja, ali je morda imel v cisterni kakšno nevarno snov. Žal se je izkazalo, da je voznik poškodbam podlegel, glede nevarnosti pa, da je bila snov v cisterni nenevarna za okolje, saj je šlo za granulat plastike. Se je pa vsebina cisterne po večini raztresla,« je intervencijo v zahtevnih pogojih opisal njen vodja Tomaž Ažbe iz Gasilske brigade Ljubljana.

Iskali sovoznika

Na drevesu nad razbitinami je visela odsevna delovna obleka. Obstajal je sum, da je bil poleg nesrečnega madžarskega voznika v kabini tovornjaka morda še kdo. Gasilci so skupaj s policisti, ki so na teren poslali tudi ekipo s službenimi psi, prečesali teren. Dognali so, da je oblačilo vendarle pripadalo preminulemu vozniku, 53-letniku iz Madžarske. Ta je očitno pripeljal iz smeri Rudnika, na viaduktu proti predoru Golovec v smeri proti Bizoviku pa je prišlo do trčenja z osebnim avtom. Na terenu je bilo mogoče opaziti, da je levi del viadukta varovan z betonsko, desni pa zgolj z železno ograjo. Ta je bila »prebita« v dolžini nekaj deset metrov, poznavalci pa so ugotavljali, da nekaj deset ton težkega tovornjaka najverjetneje ne bi zadržala niti betonska ograja, kakršna je na drugi strani tega viadukta.

Policisti so čez dan preiskovali vzroke za nesrečo. Vse kaže, da jo je povzročil slovenski voznik osebnega vozila, ki je trčil v tovornjak. »Po do sedaj zbranih podatkih se je prometna nesreča zgodila, ker je 40-letni slovenski voznik osebnega vozila opel corsa zaradi neprilagojene hitrosti v ovinku zapeljal desno in trčil v priklopno vozilo. Tovorno vozilo je zaneslo desno z vozišča, prebilo je varovalno ograjo in padlo z viadukta približno 20 metrov v globino. Voznik osebnega vozila v nesreči ni bil poškodovan, nastala je večja materialna škoda, v cisterni pa ni bilo nevarnih snovi. Poškodovano je bilo še eno vozilo, na katero so padli deli cestne infrastrukture. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti,« je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Tomaž Tomaževic. O vseh ugotovitvah bodo policisti obvestili tudi pristojno okrožno državno tožilstvo. Voznik osebnega vozila ni bil pod vplivom alkohola, po besedah policijskega inšpektorja Aleksandra Vrabiča pa je voznik tovornjaka po trku z osebnim avtom poskusil situacijo reševati, nato pa izgubil oblast nad vozilom.

Zaradi ogleda in odpravljanja posledic prometne nesreče je bil do pol ene popoldne oviran promet v smeri proti Štajerski, nastajali so zastoji.