Zaslišanja v odboru za obveščevalne zadeve bodo potekala v neposrednem televizijskem prenosu in del Američanov, ki procesa doslej ni spremljal, bo imel novo priložnost, da skuša ugotoviti, za kaj gre in si ustvariti mnenje o tem, ali imajo na čelu države res najbolj pokvarjenega predsednika v zgodovini, kot to trdijo Trumpovi demokratski kritiki, ali pa nedolžno žrtev demokratskih zarot, kot to trdi Trump s svojimi podporniki. Za demokrate je na podlagi Trumpovih izjav, dokumentov in izpovedi prič zgodba povsem enostavna in jasna. Trump je izsiljeval Ukrajino, da mu v zameno za vojaško pomoč uvede preiskavo političnih nasprotnikov v ZDA in same sebe zaradi vpletanja v volitve leta 2016, kar so po ugotovitvah ameriških obveščevalcev in pravosodja ter kongresnikov obeh strank dejansko opravili Rusi.

Preiskava pred ustavno obtožbo se je napovedovala sicer vse od Trumpove nepričakovane izvolitve, uradno pa se je začela 24. septembra letos zaradi navedb žvižgača iz obveščevalne skupnosti, ki je pristojnim prijavil Trumpov telefonski pogovor s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim 25. julija. Trump je delni prepis pogovora objavil in iz njega je razvidno, da je želel preiskavo, preden sprosti pomoč. Pritiske na Ukrajino je na tajnih zaslišanjih opisala vrsta vladnih prič. Problem je v tem, da je prejemanje tuje pomoči za volitve v ZDA prepovedano in za demokrate ni nobenega dvoma, da je predsednik kršil zakon in zlorabljal pooblastila v lastno korist.

Danes bosta na vrsti vršilec dolžnosti veleposlanika ZDA v Ukrajini William Taylor in višji diplomat George Kent, ki sta oba izražala zaskrbljenost zaradi zadrževanja pomoči Ukrajini, ki se sooča z rusko agresijo. V petek bo zaslišana nekdanja veleposlanica ZDA v Ukrajini Marie Yovanovitch, ki jo je Trump predčasno odpoklical, ker ni sodelovala z njegovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem pri iskanju umazanije o predsedniškem kandidatu demokratov Josephu Bidnu.

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve Adam Schiff lahko kasneje pokliče dodatne priče, kar bo skušal storiti tudi vodilni republikanec v odboru Devin Nunes, vendar bodo demokrati njegove zahteve po zaslišanju žvižgača in sina Josepha Bidna preglasovali, ker to nima zveze s Trumpovimi dejanji. Po koncu javnih zaslišanj bodo gradivo predali odboru za pravosodje, ki bo imel svoja zaslišanja, na koncu katerih bo glasoval o točkah obtožnice proti Trumpu, ki jih bo predložil v glasovanje celotnemu predstavniškemu domu. To se bo zgodilo predvidoma do konca leta. Zadeva se potem seli v senat, kjer bo predsednik vrhovnega sodišča ZDA John Roberts vodil sodni proces, v katerem bo imelo 100 senatorjev vlogo porotnikov.

Trump pospešeno tvita obtožbe na račun ustavne obtožbe in demokratov od konca septembra ter trdi, da ni naredil nič narobe. Kongresni republikanci bodo skušali v javnosti ustvariti vtis, da ima prav, ker tudi Zelenski pravi, da ni bil pod pritiskom. Obenem bodo skušali narediti to, kar Trump dela že vse življenje in mu uspeva - preusmeriti pozornost drugam. V tem primeru na Bidna in demokrate, ki naj bi bili bolj pokvarjeni od njega.