Švicarski teniški as Roger Federer v drugem dvoboju na sklepnem mastersu sezone ni blestel, a je vendarle dosegel prvo letošnjo zmago. Italijan Matteo Berrettini je bil enakovreden le v prvem nizu do podaljšane igre, potem pa je bil v atomski igri boljši Švicar. Neverjetno je, da je Federer v drugem dvoboju na sklepnem mastersu najboljše osmerice dosegel 17. zmago zapored. Za Berrettinija je v Londonu navijalo dekle Alja Tomljanović, ki je v Anglijo pripotovala iz Pertha, kjer je z Avstralijo neuspešno naskakovala lovoriko v pokalu federacij. Italijanu, ki ima v teniški karavani bržčas najmočnejši forehand, žreb ob prvem nastopu na sklepnem mastersu ni bil naklonjen, saj je po Novaku Đokoviću naletel še na Federerja.

»Po porazu proti Dominicu Thiemu sem si vzel dan premora, se družil z družino ter se osredotočil na nov izziv. Tudi lani sem uvodni dvoboj izgubil, pa se potem z dvema zmagama uvrstil v polfinale. Scenarij bom skušal ponoviti letos,« obljublja Roger Federer, ki ga v četrtek čaka dvoboj z Novakom Đokovićem.

Drugič se je v uvodnem krogu v Londonu zgodilo, da je favorit po maksimalnem medsebojnem izkupičku proti tekmecu izgubil šesti dvoboj. Najprej je Stefanos Cicipas ugnal Daniila Medvedeva, nekaj ur kasneje pa Aleksander Zverev Rafaela Nadala. Zverev je zmagovalcu devetnajstih turnirjev največje četverice odčital teniško lekcijo ter dokazal, da se v Areni O2 odlično počuti. Ob Temzi je namreč presenetil lani, ko je po Borisu Beckerju postal prvi Nemec z zmago na sklepnem mastersu. Da bo London v Zverevovi statistiki ostal večen, kaže tudi podatek, da je Rogerja Federerja, Novaka Đokovića in Rafaela Nadala v Areni O2 ugnal drugega za drugim. Švicarja lani v polfinalu, Srba v finalu, Španca pa letos v prvem krogu.

»Nimam izgovorov. Preprosto sem bil preslab za zmago nad razpoloženim tekmecem,« je priznal Rafael Nadal. Vsa statistika je bila na strani Zvereva, ki se v vseh 85 minutah ni soočil niti z eno priložnostjo tekmeca za odvzem servisa. Nadal se je po uvodnem porazu znašel v težkem položaju, saj bo moral v skupini Andreja Agassija uvrstitev v polfinale reševati z zmagama proti Daniilu Medvedevu in Stefanosu Cicipasu. Teoretično se lahko zgodi, da Špancu, ki bije boj z Novakom Đokovićem za številko 1 svetovnega tenisa ob koncu leta, za preboj med najboljšo četverico ne bi zadostovali niti obe zmagi.