Minilo je manj kot leto dni, odkar so Hrvati v finalu Davisovega pokala v Lillu premagali Francijo s 3:1 v nizih. Naši sosedi so se pred včerajšnjim odhodom v Madrid, kjer bo tekmovanje v prenovljenem formatu potekalo letos, zbrali na novinarski konferenci. Na njej je postalo jasno, da v Španijo ne bo igralcev Marina Čilića in Iva Karlovića, še večje presenečenje za medije pa je bila odsotnost teniškega selektorja Željka Krajana.

Namesto Krajana Škugor

»Pred nami je odhod v Madrid na finale Davisovega pokala. Na žalost tja ne gremo v najmočnejši postavi, saj je Marin Čilić poškodovan. Ob tem pa načenjam tudi temo glede selektorja. Hrvaška teniška zveza je sporazumno prekinila pogodbo s Krajanom. Hvala mu za sedem let trdega dela in sodelovanja. Prišlo je do spremembe v odnosih, niso pa težava finance, kot so poročali nekateri mediji. Selektor je izgubil kredibilnost med igralci, ki pa so pri tem najpomembnejši. Željko se je po skupnem pogovoru sam odločil, da v takšnem vzdušju ne bo potoval v Španijo, mi pa smo ga pri tem poslušali. Zdaj je v naših mislih le Madrid,« je druženje z novinarji odprla predsednica zveze Nikolina Babić. Razkrila je, da bo hrvaško reprezentanco v španski prestolnici začasno vodil Franko Škugor, nato pa se je znova obrnila k zdaj že nekdanjemu selektorju. »Krajan je opravil veliko dela. Hvala mu za vse, a od lanskega Lilla naprej nekaj ni bilo v redu, tega pa izbrana vrsta ne more trpeti. V reprezentanci morajo biti zreli odnosi, igralci pa osredotočeni. Zato bomo vedno stali za njimi. Na svojih funkcijah se moramo obnašati profesionalno. Ta tema je res šokantna, a ob krizi morajo biti tudi odločitve šokantne,« so besede prve dame hrvaškega tenisa povzeli pri Indexu.

Prekinitev pogodbe enostranska ali sporazumna?

Babićeva je že minulo soboto nekaterim medijem razkrila, da so se možje na zvezi in Krajan dogovorili za sporazumno prekinitev pogodbe. A kot kaže, ima zgodba tudi drugo plat. Kot je dejal trener Polone Hercog, do sporazumne prekinitve ni prišlo, zaradi česar se počuti izigranega in prevaranega. »Ni bilo tako, kot zdaj govorijo v medijih. Šlo je za moje upoštevanje navodil zveze. Pravi razlogi bodo znani prej ali slej,« je dejal Željko Krajan. Da odnosi med njim in hrvaško teniško zvezo niso bili idilični, je bilo javnosti znano že dlje časa. Zdaj pa je počilo. »Nekatera nesoglasja so se vlekla že dlje časa. Vezana so bila na izbor ekipe, ki bo potovala v Madrid. A v zadnjem mesecu smo se vse dogovorili in razrešili. No, vsaj mislil sem tako. Bil sem pripravljen v ponedeljek priti na konferenco, v torek pa potovati v Madrid. A iz tega zdaj ne bo nič.«

Hrvaško reprezentanco bo na Iberskem polotoku torej začasno vodil Franko Škugor, na igrišču pa bo ob odsotnosti Marina Čilića glavno orožje Borna Ćorić. Zagrebčan, ki bo jutri praznoval triindvajsetletni rojstni dan in na lestvici ATP zaseda 28. mesto, se seveda ni mogel izogniti vprašanjem o menjavi selektorja. »Kot ves čas poudarjam, se v podrobnosti njegovega odhoda ne želim spuščati. Kar je bilo, je bilo. A lahko povem, da nam je lažje. Ko imaš težavo, ki jo nosiš s sabo, ni nikoli lahko funkcionirati. Vzdušje v reprezentanci je zdaj odlično, smo odlična druščina in se veselimo novega formata tekmovanja. Nikoli mi ni manjkalo motiva za zastopanje države. Tudi zato me pritisk ne moti, saj sem vedno najbolje igral v najtežjih situacijah,« je dejal prvi nosilec hrvaške reprezentance.

Ta se bo v skupinskem delu, ki se začenja v ponedeljek, najprej pomerila z reprezentanco Rusije, pri kateri bo nastopil tudi njen trenutno najboljši posameznik Daniil Medvedev. Nato sledi še dvoboj z domačini Španci, ki jim bo poveljeval številka ena na svetu Rafael Nadal. Hrvate tako težka pot čaka že na poti iz skupine (napredujeta najboljši dve ekipi), za ponovitev lanske zmage pa stavnice ponujajo kvoto 9 – na vrhu so Španci (3,5), sledijo Francozi (6), Rusi in Srbi (7) ter Avstralci (9).