»Naslednje štiri tekme bodo pokazale realno stanje,« je pred dobrim tednom dni po neprepričljivem uvodnem obdobju sezone košarkarske Olimpije razlagal njen športni direktor Sani Bečirović. Čutiti je bilo, da bi ob najslabšem razpletu vodstvo kluba utegnilo poseči tudi po spremembi na trenerskem mestu, a jim o tem ni treba več razmišljati. Slaven Rimac in njegovi igralci so po javnem nastopu Bečirovića zaigrali povsem drugače in najprej proti Darušafaki dosegli prvo evropsko zmago, nato pa v nedeljo razbili še Primorsko v ligi ABA. Stanje je naenkrat precej bolj rožnato, še bolj pa bi lahko bilo po današnji tekmi proti Unicsu iz Kazana. Če bi Ljubljančanom v 7. krogu evropskega pokala namreč uspelo na kolena spraviti še vodilno moštvo v skupini C, bi se ob ugodnem razporedu, saj nato še dve od treh tekem igrajo v Stožicah, naenkrat odprla tudi možnost napredovanja v drugi del, o čemer so zmaji še pred tednom dni lahko le sanjali.

Boljša obramba jih nagrajuje

Če kaj, je Slaven Rimac ves čas poudarjal, da ekipa Olimpije potrebuje čas. To je bilo jasno, pa vendar so bile nekatere stvari v igri Ljubljančanov skrb zbujajoče. Od velikih padcev do brezkrvne igre. Ko so se kritike v zvezi z delom hrvaškega trenerja začele stopnjevati, je ta odgovoril z dvema velikima zmaga proti Darušafaki in Primorski; na tekmah je bilo mogoče videti vse tisto, kar je prej manjkalo – željo, borbo, moštveno igro na obeh straneh igrišča in kontinuirano predstavo vseh 40 minut. »Olimpija je danes precej bolj zrela, vloge na parketu in v slačilnici pa so se do neke mere izoblikovale, zato si igralci precej bolj zaupajo. Posledično smo začeli bolje igrati v obrambi, ta pa nas nagradi z marsikaterim lahkim košem ali odprtim metom,« je napredka vesel Slaven Rimac.

Nekdanji trener Cibone in Cedevite se kljub boljši formi zaveda, da Olimpijo danes proti Unicsu čaka izjemno zahtevno delo. Rusko moštvo je v evropskem pokalu po porazu proti Brescii nanizalo pet zaporednih zmag, nekaj slabše mu gre v ligi VTB, kjer imajo po tri zmage in poraze. Ljubljančani lahko poleg vzpenjajoče se forme optimizem črpajo iz dejstva, da moštvo trenerja Dimitrisa Priftisa v gosteh ne kaže prepričljivih predstav. Od skupno sedmih dosedanjih gostovanj v obeh tekmovanjih so dobili tri, pa še ta izredno tesno. V ligi VTB so Minsk ugnali za štiri točke, v evropskem pokalu pa Brescio in Darušafako za dve. »Poudarek bo na obrambni igri ena na ena ter nato dobrem zapiranju, saj so izredno nevarni v napadalnem skoku. Če bomo dobro zapirali, šli v telo in iz dobre obrambe razvili tranzicijsko igro ter s tem Unics spravili v težave, se lahko nadejamo pozitivnega razpleta,« je načrt za uspeh razkril Rimac.

Hopkins dobil samozavest

Za morebitno zmago bo Olimpija znova potrebovala dobro predstavo Mikaela Hopkinsa, ki kaže konstantni napredek od začetka sezone. 26-letni Američan, ki se znajde tako na položaju krilnega centra kot centra ter lahko zaradi gibljivosti in hitrih rok v obrambi prevzema vse igralce, postaja pomemben člen v moštvu Slavena Rimca. »Na nekaterih tekmah na začetku sezone se še nismo ujeli in smo imeli posledično veliko izgubljenih žog, tudi več kot 20. To nas je drago stalo. Navijači in preostala moštva so se lahko prepričali, da imamo kakovostno moštvo, ki se lahko kosa s komer koli. Sedaj smo precej bolj osredotočeni v igri in prepričan sem, da bomo le še napredovali. Ekipa trdno verjame v napredovanje v drugi del evropskega pokala. Vemo, da nam morajo iti na roko tudi drugi izidi, a osnova je, da mi naredimo svoje. Torej da dobimo preostale štiri tekme,« je jasen Mikael Hopkins, ki pravi, da se mu ni bilo težko prilagoditi na novo okolje. »Vsi v ekipi smo približno enakih let, ob tem pa sem že poznal Mulalića in Boatrighta. Sam sem po nekaj dobrih tekmah, zadetih metih in uspešnih obrambnih akcijah pridobil samozavest, ki je v športu ključna.«

Evropski pokal, 7. krog, skupina C: Nanterre – Darušafaka (sinoči), ob 18.30: Olimpija – Kazan, ob 20.45: Brescia – Joventut.