V občini Borovnica se že nekaj časa ukvarjajo s prostorsko stisko v šoli, zato se pripravljajo na gradnjo prizidka. Kot je povedal župan Bojan Čebela, bodo verjetno prihodnji mesec podpisali pogodbo z edinim ponudnikom na javnem razpisu za gradnjo štirih učilnic. Poleg tega nameravajo pridobiti še en oddelek z racionalizacijo prostora. Pet novih oddelkov naj bi zadostilo kapacitetam za kar nekaj let. »Prirast prebivalstva je v naši občini pred dvema letoma dosegel vrhunec, takrat je bilo več kot 60 rojstev, medtem ko jih imamo praviloma okrog 45. Zdaj se prirast spet umirja. Ta projekcija nam nakazuje, da bomo v zadostni meri zadostili kapacitetam in da ne bo treba graditi nove šole,« pravi Čebela. Za dodatno dozidavo šole namreč ni prostora, zato bi ob morebitnem visokem povečanju števila osnovnošolcev bila edina dolgoročna rešitev gradnja nove šole. Čebela dodaja, da je prirast prebivalstva tudi posledica priseljevanja, predvsem v blokovsko naselje, ki ga je zgradil republiški stanovanjski sklad.

Prizidek k šoli bo stal okrog 850.000 evrov in je vključen v predlog proračuna za prihodnje leto (750.000 evrov), ki je v javni obravnavi. Med večje projekte, vključene v poračun, spada tudi preselitev knjižnice. Ta že vrsto let gostuje v prostorih cerkve, zdaj pa jo nameravajo preseliti v stavbo, v kateri je doslej delovala trgovina Tuš. Kot je povedal župan, prostorov od Tuša še niso odkupili, a so podpisali pismo o nameri in so tik pred začetkom pogajanj. Računajo, da bodo ta uspešna in da bodo knjižnico lahko preselili v prvi polovici prihodnjega leta, ko načrtujejo tudi prenovo. V ta namen je v predlogu proračuna predvidenih 380.000 evrov. »V trgovinskem centru bo tudi vrtec. Sicer se je lastnik Tuša odločil, da delovno silo preusmeri v Spar, ki prihaja v Borovnico,« pravi Čebela, ki med najpomembnejše projekte v prihajajočem obdobju šteje tudi ureditev kolesarske poti in pešpoti med Pakom, Bregom in Borovnico.

Parkirišče P+R je skoraj nared

V ta namen so dobili dobrih 620.000 evrov iz sredstev za razvoj regij. Znano je, da si želijo v borovniško občino privabiti kolesarje in druge turiste, a je ta investicija precej bolj povezana z varnostjo. »Na tem območju je bilo enajst smrtnih žrtev v prometu. Glede na to, da se je ponudila priložnost za pridobitev sredstev, smo v projekt vključili še pešpoti,« je pravi Čebela. Sicer je projekt v pripravi, občina bo prispevala 1,1 milijona evrov, še dva milijona pa direkcija za infrastrukturo. Investicijo naj bi začeli leta 2021 in končali 2023.

Medtem pa je praktično končana gradnja parkirišča P+R, ki ga v Borovnici pričakujejo z velikim upanjem. Župan Čebela je namreč prepričan, da bo parkirišče precej bolj zasedeno kot na primer na sosednji Vrhniki, kjer parkirni prostori večinoma samevajo. Borovnica je znana po tem, da se številni z vlakom vozijo v Ljubljano, tako šolarji kot študenti in zaposleni. »Okoli 85 odstotkov občanov se vozi z vlakom in mislim, da bi lahko postali vzorčni primer, kako naj bi delovalo parkirišče P+R, ki bo prav gotovo polno zasedeno. A z odprtjem ne bomo hiteli. Odprli ga bomo, ko bo povsem v funkciji, računamo, da bo to do februarja prihodnje leto,« dodaja župan. Na parkirišču bo prostor za sto avtomobilov, od tega deset električnih.