Pred slovenskimi biatlonci sta v novi sezoni dva večja cilja. Poleg nastopanja v svetovnem pokalu bosta vrhunec predstavljala januarska domača tekma na Pokljuki in februarsko svetovno prvenstvo na Norveškem. Prav tja se je reprezentanca napotila danes, v prihodnjih dneh pa bo opravila sklepne snežne priprave pred uvodno preizkušnjo svetovnega pokala, ki jo bo 28. tega meseca gostil Östersundu na Švedskem. Na generalki v Sjusjoenu bo konec tedna nastopila skoraj vsa svetovna elita, zato bo tamkajšnja tekma po mnenju glavnega trenerja moške ekipe Uroša Velepca že podala odgovor, kako dobro so njegovi varovanci pripravljeni na začetek sezone.

»Vemo, da smo glede na trening pripravljeni odlično, boljše kot lani. Letos smo delali z veliko intenzivnostjo in več kratkimi premori kot v preteklosti. Konec tedna bomo videli, kje smo in kako je pripravljena konkurenca. Tekma je obenem odličen test, saj so pritiski precej manjši kot v svetovnem pokalu in bo zato dober odraz opravljenega dela,« meni Uroš Velepec, ki je na sever Evrope povabil Klemna Bauerja, Miho Dovžana, Roka Tršana, Alexa Cisarja in Jakova Faka. Dvaintridesetletnik ostaja prvo ime moške ekipe, a je pri napovedovanju ciljev previden. »Moje želje in cilji so seveda vedno visoki, a odgovore bo dala prva tekma. Pred njo je veliko odprtih vprašanj,« pravi Jakov Fak, ki se bo moral z reprezentančnimi kolegi privaditi tudi na novo servisno ekipo, ki jo vodi Rus Valerij Šaškin.

Žensko vrsto, ki jo trenira nekdanja reprezentantka Andreja Mali, bodo na Norveškem zastopale Polona Klemenčič, Nina Zadravec, Lea Einfalt in Nika Vindišar, zaradi bolezni pa bo manjkala Urška Poje. »Vsekakor si želimo korak naprej v primerjavi z lansko sezono. Na treningih so dekleta pokazala, da to zmorejo,« je optimistična Andreja Mali, ki utegne že kmalu dobiti veliko okrepitev v Rusinji Olgi Podčufarovi. Moskovčanka naj bi bila tik pred prestopom v slovensko reprezentanco, če bo njena naturalizacija potekala po načrtih, pa naj bi za Slovenijo prvič nastopila že v začetku prihodnjega leta.

Ne glede na to, kako se bo razpletla zgodba s 27-letnico, je vodja panoge za biatlon Janez Ožbolt zelo jasno predstavil cilje, ki jih želijo doseči v novi sezoni. »V svetovnem pokalu pri moških si v pokalu narodov želimo uvrstitev med deseterico in enega tekmovalca med deseterico v skupnem seštevku. Vsaj četverica naj bi osvojila tudi točke svetovnega pokala. Seveda so cilj tudi kakšne stopničke in vsaj ena uvrstitev štafete do osmega mesta. Pri dekletih si želimo obdržati kvoto treh tekmovalk in vsaj dve naj bi osvojili. Na svetovnem prvenstvu so želje prav tako visoke, uradni cilj pa ena uvrstitev do petega in dve do 15. mesta,« je sklenil Janez Ožbolt.