Kaj dobimo, če rock hite Big Foot Mame spojimo z vokali Perpetuum Jazzile, če skupaj zapojeta Neisha in legendarni Pero Lovšin? In kaj, ko petje prej omenjenega vrhunskega zbora zmešamo z elektronsko glasbo Valentina Kanzyanija, temu dodamo ščepec rapa Klemna Klemna, vse skupaj posujemo z glasbo Tabujev in preoblečemo v narodno nošo Modrijanov? Odgovor na to bo znan 13. decembra, ko se bo na letošnjem Ritmu mladosti na treh odrih sočasno znašlo osem slovenskih skupin in solistov, ki bodo večer obarvali v kar šest različnih glasbenih zvrsti. »To ni le še en velik festival z osmimi nastopajočimi, to bo zelo poseben večer, v katerem bodo glasbeniki premešali svoje opuse. Pravzaprav bo to posebna zgodba v slovenski popularni glasbi,« napovedujejo organizatorji.

Najbolj izkušeni so Big Foot Mama

»Medtem ko se v politiki tako radi kregamo, je prav fino pokazati, kako dobri prijatelji smo lahko glasbeniki ne glede na žanr. Upam, da se bo ta dobra volja prenesla tudi v gospodarstvo in politiko ter bo tako imela širši družbeni kontekst,« je bil pred velikim koncertom pozitivno naravnan Pero Lovšin. Sam je sodelovanja s kolegi vajen, še posebno mesto v njegovi dolgi glasbeni karieri zasedajo ravno rokerji BFM. Ti so v začetku 90. let prejšnjega stoletja celo igrali kot predskupina njegovim Sokolom, Alen, Jože in Gušti pa so kmalu zatem štiri leta celo igrali v njegovem spremljevalnem bendu Vitezi obložene mize ter sodelovali pri snemanju albuma Dolina kraljic. »Izbor pesmi, s katerimi bi lahko z BFM sodeloval na Ritmu mladosti, je tako res širok,« je povedal Lovšin, ki mu je peterica priskočila na pomoč tudi predlani pri snemanju pesmi Ti lahko za jubilejni, deseti album.

Ljubljanski rockerji imajo med letošnjimi nastopajočimi s tem projektom največ izkušenj. »Ni Ritma mladosti brez BFM,« se je pošalil Gregor Skočir. Pred tremi leti je na spektakularnem dvojnem koncertu Siddharte in BFM na polno pel, na drugem, ko so nastopali Dan D in Mi2, je nastopil kot gost, na soundclashu Dubioze kolektiva ter S.A.R.S. lani je bil gledalec, letos bo znova nastopal. »Ključ uspeha je v vaji,« je kot stari maček Ritma mladosti svetoval drugim nastopajočim. Vaj, vztrajnosti in nastopov zagotovo ne manjka Modrijanom, ki so se projektu pridružili zadnji. »S takšnimi sodelovanji smo napletli že marsikaj, za nas igranje z drugimi ni nič novega. Radi imamo različne zvrsti, verjamem, da bo ta večer nepozaben za vse obiskovalce,« je bil kratek Rok Švab. Decembrske zabave se veseli tudi skupina Tabu, ki je na enem od prejšnjih Ritmov mladosti že ogrevala občinstvo. »Pomembno je, da ostanemo odprti in kreativni. Vsi skupaj komaj čakamo na mešanje muzike z drugimi,« se je zasmejala pevka Eva Beus, a ostala skrivnostna ob vprašanju, s kom se bo skupila glasbeno prepletla.

Sto nastopajočih na treh odrih

Malce manj skrivnostna o sodelovanju sta bila Neisha in Valentino Kanzyani, ki sta skupaj ustvarjala že pred enajstimi leti. »Pravzaprav sva kot neka stara župa, kot bosanski lonec. Samo dodajava,« se je pošalila Neisha in se namuznila, »trudiva se, a nama ne uspe odrasti. To bova uglasbila in predstavila.« Pogost spremljevalec slovenskih (ter tujih) skupin in samostojnih izvajalcev je zasedba Perpetuum Jazzile. Če bo zmanjkalo basov, bodo oni tam za ritem, je napovedal eden od pevcev in dodal, da je kljub velikemu številu sodelovanj zanje to še vedno izziv in nikoli rutina. »Tudi zame to nikakor ne bo rutina. Vesel sem, da ste me povabili,« se je oglasil trnovski raper Klemen Klemen. Osmerica bo nastopala v duetih, tercetih, kvartetih, a organizatorji čisto vsega ne nameravajo razkriti. V ozadju bodo stali Perpetuum Jazzile in Kanzyani, ki se bodo poljubno priklapljali skupinam. Ko bosta dve nastopali, se bo tretja že pripravljala na »priključek« in tako dalje…

Za kako obsežen projekt gre, pove Marko Stošič, vodja projekta Ritem mladosti pri CMT (Collegium Mondial Travel potovalna agencija, ki je že trinajst let pobudnik in organizator Ritma mladosti). »Organizacija poteka leto ali še dlje. Ko se en projekt končuje, se že dogovarjamo o naslednjem,« je razkril dolgoročno načrtovanje. To je povsem logično in potrebno, ker ima vsaka skupina svoje načrte za koncerte in snemanje albumov, pa tudi počitek. Pri takšnih mash up koncertih se išče kemija med nastopajočimi, najbolje se obnese med tistimi, ki so že sicer prijatelji. »Nekoga, ki nima spoštovanja do drugega, zelo težko prepričaš o čem podobnem,« je odkimal Stošič. Problem v Sloveniji vidi z omejenostjo bendov – imamo jih kakšnih deset vrhunskih, kaj več jih je že težko najti. A kako se sploh začne lov nanje? Se vse začne pri eni, najpomembnejši skupini? Stošič prikima: »Da. Potem vso zadevo gradiš okoli nje in dodajaš nove skupine.«

Tri dni za postavitev odrov

Skoraj sto nastopajočih bo stalo na treh odrih, imeli bodo pet setov bobnov, zadaj bo DJ, na treh stopničkah bodo »zloženi« še Perpetuum Jazzile. »Vsako leto skušamo narediti nekaj novega, če ne drugega, vsaj produkcijsko, in si tako zapletemo življenje,« se je zasmejal. O zneskih ne želi govoriti, izpostavi pa, da ne gre za običajen koncert, saj se morajo nastopajoči dobivati z drugimi, vaditi, tonska vaja pred koncertom traja dan in pol, ne pa običajni dve uri. »Odre bomo v Stožicah začeli pripravljati kar tri dni prej, podobno bo z dobavo opreme. Osrednji dogodek bo trajal tri ure,« je še napovedal.

Ritem mladosti je prvih devet let kot zabavna prireditev za mlade ob začetku šolskega leta potekal v ljubljanskem nakupovalnem središču, leta 2016 pa so ga z ustaljene lokacije preselili v areno Stožice, kjer je 12.000 obiskovalcev decembra norelo ob zvokih Siddharte in Big Foot Mame, po koncertu pa je občinstvo navduševal še DJ Umek. »Z mešanjem različnih energij smo takrat začeli pisati novo zgodbo, spremenili smo koncept prireditve in ljudem ponudili nekaj novega. Tudi letos smo skušali preseči tri izjemne koncerte, narediti nekaj unikatnega in posebnega. Decembra v Stožicah ne bo navaden glasbeni festival, bo eden najbolj zanimivih in največjih tovrstnih projektov pri nas, ki ga bo težko ponoviti. Glasba res združuje ljudi,« je zadovoljen Andrej Kačič, izvršni direktor CMT, že 13 let pobudnik in organizator Ritma mladosti.