Petar Stojanović je bil oktobra ob porazih s Severno Makedonijo in Avstrijo najboljši igralec slovenske reprezentance. 24-letni Ljubljančan, ki ga je nogometno izobrazil Maribor, kamor je prestopil pri 16 letih, je standardni igralec zagrebškega Dinama, ki uspešno igra v ligi prvakov.

Potem ko je bil v nedeljo na Reki strelec enega izmed petih golov, ki jih je Dinamo dosegel proti Rijeki slovenskega trenerja Simona Rožmana, navijači upajo, da bo tako učinkovit tudi proti drugemu rojaku na klopi Slaviši Stojanoviću, selektorju Latvije, s katerim pa si nista v sorodu. »Bilo bi lepo, a veliko pomembneje je, da zmagujeta Dinamo in reprezentanca,« je skromno odvrnil Petar Stojanović.

Utišal kritike na Hrvaškem in v Sloveniji

Po golu na stadionu Rujevica je kritikom poslal jasno sporočilo, ko je prislonil prst na ustnice. »Nikogar ne bom omenjal s priimkom. Sporočilo je bilo namenjeno vsem, ki govorijo slabo o meni na Hrvaškem in tudi v Sloveniji. Vedno se trudim, da dam vse, kar lahko. Nekdo to prepozna, nekdo pač noče, a takšen je nogomet,« je pojasnil fant, ki je nogometno kariero začel kot vratar.

Slovenija nima več možnosti za uvrstitev na evropsko prvenstvo leta 2020, saj oktobra ni nadgradila zmag, ki ju je dosegla septembra proti Poljski in Izraelu v Stožicah. »Ne znam razložiti, zakaj je prišlo oktobra do padca. Ob porazih ne smemo biti preveč negativni, ob zmagah se ne smemo preveč dvigniti. Po vsaki tekmi si vse povemo v slačilnici in to v njej tudi ostane. Tako je bilo tudi tokrat in gremo naprej. Težje je delati, ko nimaš rezultatov, vendar smo profesionalci. Če v tekmovalnem smislu dve zmagi ne prinašata veliko, bi nam pomagali pri samozavesti in pozitivni energiji za naprej,« je razlagal Stojanović.

Veliko reprezentantov je vajenih pritiska iz klubov, na odločnih tekmah reprezentance pa ni pravega pristopa in reakcije. V nasprotju s preteklostjo jih večina v klubih tudi igra in so tudi nosilci v svojih ekipah. »Kot mladi član reprezentance nisem pristojen, da bi govoril, kaj je narobe in zakaj ne prenesemo pritiska. Mogoče z novim selektorjem Kekom potrebujemo še nekaj časa. Tudi na slabih tekmah smo pokazali, da smo naredili korak naprej glede taktike in borbenosti, nismo pa bili nagrajeni z rezultatom. Čeprav so kvalifikacije rezultatsko negativne, smo pokazali veliko dobrih stvari. Prepričan sem, da bomo v naslednjih kvalifikacijah uspešnejši,« je njegov pogled. Upa, da bo javnost podprla reprezentanco v vmesnem času, saj se bodo kvalifikacije za svetovno prvenstvo začele šele marca 2021.

Nekoč so šli v tekmo, da prejmejo čim manj golov

Stojanović še ni pozabil zadnje tekme v ligi prvakov, ko je Dinamo v Zagrebu proti Šahtarju v 93. minuti vodil s 3:1, na koncu pa osvojil le točko. Kaj takšnega se večini igralcev še ni zgodilo, a so Zagrebčani pokazali pravi karakter z zmago s 5:0 na Reki. Če bi Dinamo premagal Šahtar, bi se utrdil na drugem mestu, ki vodi v izločilne boje spomladi. Zdaj bodo evropsko pomlad reševali na tekmi proti Atalanti Josipa Iličića. »V Milanu moramo zmagati. Ne sme nas zavesti zmaga v Zagrebu s 4:0, saj je Atalanta zelo kakovostna ekipa. To je pokazala z remijem proti Manchester Cityju in odličnimi predstavami v italijanskem prvenstvu. Zavedamo se svoje kakovosti, zato pričakujem vrhunsko tekmo,« se je razgovoril Stojanović, ki je v Ljubljani v mlajših kategorijah igral za Arne Tabor, Slovan in Interblock.

Dinamo je bil nekoč v ligi prvakov ekipa za popravljanje razlike v zadetkih, zdaj je postal resna tekmovalna ekipa. »Zelo se razlikujeta moja prva liga prvakov z Dinamom in liga prvakov danes. Nekoč smo šli v tekmo, da prejmemo čim manj golov, trenutno pa se borimo za zmage in drugo mesto v skupini. Skrivnost je v pozitivni energiji v ekipi in okrog nje,« je razložil Stojanović.