Duško Krupljanin iz Tržiča, ki je bil skupaj z bratom Danijelom vpleten v incident s policisti pred dvema letoma, je že ob januarski sodbi napovedal pritožbo na višje sodišče. Kranjsko okrožno sodišče je namreč takrat s predsednico senata Andrijano Ahačič na čelu tržiškega občinskega svetnika obsodilo zaradi preprečevanja uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi ter napada na uradno osebo. Naložilo mu je 13 mesecev zapora. Višje sodišče je sodbo potrdilo.

Obramba pritožbo napovedala že januarja

Krupljaninov zagovornik Jaka Šarabon je napovedal pritožbo. »Mislim, da so bili prezrti tehtni argumenti obrambe, da policist ni ravnal zakonito, da ni imel podlage, od takrat naprej pa bi morali vse obravnavati drugače. Pri drugem dejanju absolutno ni dokazov za krivdo Duška Krupljanina,« je poudaril. A višje sodišče v Ljubljani se s tem ni strinjalo. »Potrdilo je sodbo sodišča prve stopnje in pritožbo obtoženca kot neutemeljeno zavrnilo. Obtoženca je hkrati oprostilo plačilo stroškov pritožbenega postopka,« je pojasnila predsednica kranjskega okrožnega sodišča Janja Roblek.

V incident aprila predlani sta bila vpletena brata Krupljanin iz Tržiča, končal pa se je s strelom policista. Mlajši brat Danijel si je s priznanjem krivde prislužil pogojno kazen. Se je pa zgodba bratov o dogajanju močno razlikovala od uradnega policijskega poročila in od pripovedovanja policistov, ki so nastopili kot priče. Med sojenjem se je zapletlo tudi pri posnetkih nadzornih kamer tržiške občine, s katerimi sta si sodišče in tožilstvo obetala razjasnitev okoliščin. Vendar pa so bili posnetki prav na ključnih mestih prekinjeni in kot je opozoril sodni izvedenec, je vse kazalo, da je vanje nekdo naknadno posegal.

Poseganje v posnetke ni bilo del postopka

Po Šarabonovih besedah je šlo pri tem za sum storitve novega kaznivega dejanja, na katerega bi se moralo osredotočiti sodišče. Sodnica Andrijana Ahačič je opozorila, da ugotavljanje, kdo je v posnetke posegal, ni bilo predmet tega postopka. »Priče so potrdile, kaj se je dogajalo. Ne vidim logike, zakaj bi policista napihovala celotno zadevo. Policista sta ravnala zakonito,« je končala sodnica.

Sicer pa je Duško Krupljanin na lanskih lokalnih volitvah, takrat postopek na okrožnem sodišču v Kranju še ni bil končan, v občini Tržič kandidiral za župana. Za to funkcijo ni bil izvoljen, je pa postal občinski svetnik.