Marsikdo v Sloveniji niti ne ve, kaj se ti je zgodilo na pragu naše domovine. Mediji so poročali, da je pred sedežem policijske postaje Ilirska Bistrica življenje izgubil 20-letni migrant iz Sirije. Poročali so tako suhoparno, kot da je to nekaj čisto vsakdanjega in normalnega. Samo da dajo informacijo od sebe, pa so že zadovoljni. Se mar bojijo?

Tudi kulturnih delavcev, pisateljev, pesnikov in akademikov itd. ni zadnje čase nikjer ne videti ne slišati. Čudno, pa naj bi bila to naša kulturna in znanstvena elita.

Se pretvarjamo in slepimo, da vseh teh tragedij na svetu sploh ni? Ali pa se nas čisto nič ne tičejo? Smo že vsi postali otopeli in brezčutni? Ne, ni čisto tako. Slovenci znamo sočustvovati, stopiti skupaj in pomagati, kot smo na primer v zadnjem času bolnemu Krisu. »To je bil eden vaših,« te slišim vzdihniti, »ljubek deček, da vam je segel v dušo. Jaz pa sem brez obraza in imena, od mnogih osovražen migrant.«

Res ne poznam tvojega imena, ne tvoje zunanjosti. Zdi pa se mi, da poznam tvoje želje, načrte, cilje in hrepenenja. Podobne imajo vsi fantje tvojih let, ki šele začenjajo samostojno življenje. Seveda je tvoje dodatno zaznamovala vojna in preglasila največja želja, da bi se rešil in zaživel v varni državi. Si brez imena, pa si vseeno lahko predstavljam, kako te je moralo na tej poti zebsti in kako si bil lačen. Nisi brezglavo divjal po cestah ali se predoziral z mamili, umrl si zaradi podhladitve in izčrpanosti. Lahko si predstavljam, da si se skrival v gozdu, ker si se bal policije, ki tudi prosilce za azil predaja hrvaškim policistom, ti pa jih s pretepanjem izženejo nazaj v Bosno.

Če se zamislim, se počasi na tvojem neznanem obrazu izrisujejo poteze vseh drugih beguncev in migrantov, ki so umrli na našem ozemlju. In ta obraz nas upravičeno obtožuje. Zaradi nehumane žice na meji, omejevanja dostopa do azilnega postopka, drugih ovir itd.

Opravičujem se ti v svojem imenu in imenu vseh Slovencev, ki mislijo in čutijo enako. Naši politiki pa bodo enkrat morali prevzeti odgovornost.

Počivaj v miru.

Polona Jamnik, Bled