»Za rešitev tega problema potrebujemo mednarodno sodelovanje,« je za francoski radio RTL poudaril Guterres, ki se bo v francoski prestolnici udeležil foruma za mir, na katerem pričakujejo okoli 30 predsednikov držav in vlad. Generalni sekretar ZN je izrazil prepričanje, da je odgovornost za tuje borce IS kolektivna, kar pomeni, da ni mogoče od Sirije ali Iraka zahtevati, da sama za ves svet rešita ta problem. »Potrebna je resnična mednarodna solidarnost,« je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

»Če bo ves svet začel te ljudi porivati sem in tja, ene proti drugim, bomo na koncu neizogibno imeli teroriste, ki bodo prišli na svobodo in počeli nevarne stvari za ves svet,« je še menil Guterres. Ko gre za žene in otroke teh tujih borcev IS, pa je Guterres dejal, da bi po njegovem mnenju morala zanje odgovornost sprejeti vsaka država, jih repatriirati in vzpostaviti mehanizme za njihovo integracijo.

Guterres je o vprašanju tujih borcev IS v Siriji spregovoril, potem ko je začela Turčija tiste, ki jih ima zaprte v svojih zaporih, v ponedeljek začela izganjati v njihove države izvora. Izgon je Ankara začela po sprožitvi ofenzive na sever Sirije 9. oktobra, uperjene proti kurdskim milicam. Kurdski borci, ki na severu Sirije še vedno zadržujejo več tisoč zajetih džihadistov, med katerimi so tudi tujci, so večkrat posvarili, da bi se lahko ob varnostnem kaosu na tem območju IS znova organizirala.