Prejšnji teden so sicer zaprli islamski rehabilitacijski center v jugozahodnem mestu Ibadan, ki je »zdravil« 259 pacientov, lastnika centra pa so aretirali. Po zaprtju centra so se ostro odzvali v kabinetu nigerijskega predsednika Muhammaduja Buharija. »Nigerija ne bo niti minimalno tolerirala obstoja nasilja in psihične zlorabe nad zaporniki pod pretvezo, da gre za rehabilitacijo,« je izjavo predsedniškega kabineta povzel The Guardian.

Sodeč po rezultatih v ponedeljek objavljene raziskave organizacije Human Rights Watch so bile besede predsedniškega kabineta le zavajanje javnosti. Pri organizaciji so namreč razkrili, da do zlorab prihaja v vseh rehabilitacijskih centrih po državi, tako državnih kot verskih. Do mučenja prihaja predvsem v centrih, kamor se zatečejo ljudje, ki si ne morejo privoščiti zdravljenja, v teh ustanovah pa kasneje preživijo tudi več kot deset let. Po koncu zdravljenja so pacienti velikokrat v še slabšem psihičnem stanju, kot pred začetkom.

Veriga, stradanje in elektrošok

Human Rights Watch v raziskavi navaja, da človekove pravice najpogosteje kršijo tako, da bolnike priklenejo z verigami. Pacienti so z izjemno kratko železno verigo priklenjeni na težek predmet, v večini primerov za posteljo ali drevo. Nanje so priklenjeni po več dni in pomanjkljivo oblečeni, pacienti pa so v tovrstnem stanju na istem mestu primorani opravljati vse potrebe, od hranjenja do naravnega izločanja. med drugim so v raziskavi ugotovili, da v eni od zdravstvenih ustanov vsi zaposleni svoje delovno mesto zapustijo ob pol šestih popoldan, paciente pa v stavbi brez elektrike pustijo priklenjene in brez nadzora, le nekaterim posameznikom pustijo svetilko za malo svetlobe.

V enem izmed številnih krščanskih rehabilitacijskih centrov so opazili, da svojim pacientom, med drugim tudi otrokom, tri dni niso dali hrane. Vse to pa so zagovarjali z besedami, da gre za proces zdravljenja. V islamskem centru so otroke kaznovali tudi z bičanjem, ki je bilo tako hudo, da je na otrocih pustilo dolgotrajne posledice. V enem izmed državnih centrov so zdravniki na pacientih, ki so izgubili zavest, izvajali celo elektrošoke, so še ugotovili v raziskavi.