V Mestni občini Velenje so zelo zaskrbljeni zaradi namer in aktivnosti, ki v zadnjem obdobju potekajo v Gorenju. »Družba Gorenje je za našo lokalno skupnost izjemno pomemben steber gospodarstva že skoraj sedem desetletij. Prav tako je Gorenje, kot eden izmed večjih slovenskih izvoznikov in zaposlovalcev, izjemnega pomena za slovensko gospodarstvo. Trenutna situacija v podjetju, načrti novega vodstva in razpoloženje zaposlenih pa so daleč od obljub in zavez, ki so jih novi lastniki dajali ob prevzemu družbe. Ocenjujemo, da je dobro leto dni po prevzemu Gorenja s strani kitajskega Hisensa stanje že kritično,« je v pismu predsedniku vlade Marjanu Šarcu izpostavil župan Bojan Kontič.

Prihaja do odpuščanj, tudi invalidov

Kot je dodal, so se v preteklih dneh zaradi izrednih razmer že sestali tako z glavnim direktorjem Chao Liujem kot tudi s predstavniki delavcev in sindikatom. S slednjim se je sestal velenjski podžupan Peter Dermol. Kot sta predstavila delavski direktor Drago Bahun in predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba s sodelavkama, so zaposleni zelo zaskrbljeni in prestrašeni, saj o prihodnosti Gorenja krožijo različne govorice, informacija o selitvi uprave v Ljubljano pa za mnoge predstavlja veliko težavo. Prav tako sta povedala, da se zaradi precejšnjega pritiska na povečanje tempa dela slabšajo medsebojni odnosi in povečuje bolniška odsotnost, vedno več delavcev odhaja iz podjetja.

Ob prevzemu je vodstvo obljubljalo marsikaj in zaposleni so verjeli, da je pred Gorenjem svetla prihodnost, da bo Velenje s tem le pridobilo. Zdaj se je izkazalo, da se razmere zelo zaostrujejo, prihaja do odpuščanj (tudi invalidov), nezadovoljstvo med zaposlenimi je vsak dan večje. Še več, kot je povedal delavski direktor Bahun, sam nima nobenega stika z vodstvom, saj kolegiji direktorjev potekajo brez njega.

Odločen ne centralizaciji

»A verjamemo, da lahko vodstvo enako dobro vodi družbo tudi, če ostane v Velenju. Tudi namera o premestitvi klicnega centra v Srbijo kaže na to, da želijo tu ohraniti le proizvodni del s čim manj stroški oziroma delovne sile, kar je skrajno skrb zbujajoče. S takšnim načinom vodenja družbe, ki je eden glavnih stebrov Šaleške doline in širše, se ne strinjamo in selitvi upravnega dela Gorenja v Ljubljano odločno nasprotujemo,« je v pismu predsedniku vlade poudaril Kontič. Dodal je, da je prav centralizacija sistema eden ključnih problemov Slovenije. »Ne nazadnje so nas zadnje čase polna usta raznih ukrepov proti temu, zato raje pokažimo, da to niso le prazne besede,« je spomnil Kontič in predsednika vlade pozval, naj odločno ukrepa proti selitvi upravnega dela Gorenja.

V Velenju so vodilne iz Gorenja povabili na sejo mestnega sveta, da bi tako tudi svetniki iz prve roke izvedeli kaj več o njihovi nameri, a jih na zadnjo sejo v oktobru ni bilo.