Pred nekaj več kot mesecem dni je naše južne sosede pretreslo domnevno skupinsko posilstvo 15-letnice. Sedem fantov, dva od tega mladoletna, naj bi od avgusta lani pa do letošnjega poletja večkrat spolno zlorabili dekle, posilstva posneli z mobilnim telefonom in jo s posnetki izsiljevali za nadaljnje spolne odnose. Dekle se je po skoraj enoletni kalvariji oktobra končno zaupalo šolski psihologinji, ki je zadevo prijavila policiji. Preiskovalni sodnik v Zadru je pet polnoletnih fantov, štiri 19-letnike in enega 20-letnika, po zaslišanju sprva spustil na prostost, kar je razbesnelo tako strokovnjake kot javnost, saj so osumljenci in žrtev živeli v isti skupnosti. Izvenrazpravni senat županijskega sodišča v Zadru je nekaj dni kasneje zaradi nevarnosti vplivanja na priče, uničevanja dokazov in ponovitve kaznivega dejanja za peterico vendarle določil enomesečni pripor.

Preberite še intervju s Petrušo Jager, zastopnico mladoletnih oškodovancev: Ko mi sporoči, da ima fanta, to odtehta vse temačne trenutke

»Osumljencem so pripor odpravili, kar so mi danes sporočili s policije,« je za hrvaško tiskovno agencijo Hina potrdila pooblaščenka danes 16-letne žrtve, Sanja Bezbradica Jelavić. A ker po njenem mnenju zaradi določenih okoliščin, ki so se odvile med postopkom, še vedno obstajajo razlogi za pridržanje, je na zadrsko županijsko sodišče že vložila predlog za ponoven pripor. »Zaradi visoke stopnje verjetnosti, da so bila v tem času storjena nova kazniva dejanja, pričakujem pravilen, hiter in strokoven odziv oblasti,« je povedala zastopnica oškodovanke. Za kakšne okoliščine in nova kazniva dejanja gre, ni razložila. Žrtev in njena družina po njenih navedbah še naprej živijo v strahu.

Primer in zlasti nerazumna odločitev preiskovalnega sodnika, ki je dan kasneje odšel na bolniški dopust, zaradi groženj pa dobil še policijsko zaščito, sta v številnih hrvaških mestih sredi oktobra sprožila množične proteste v podporo žrtvam spolnega nasilja. Organizatorji so glasno opozarjali, da so zatajile institucije, spodletelo pa da je tudi družbi, saj bi bilo treba o nasilju nad ženskami govoriti vedno, ne samo ob tovrstnih tragičnih dogodkih. Po hrvaški zakonodaji je za posilstvo zagrožena kazen do deset let zapora, za kaznivo dejanje spolnega odnosa brez privolitve pa pet let.