Gladina morja na mareografski postaji Koper je malo pred 21. uro dosegla vodostaj 367 centimetrov, kar je po navedbah Arsa redek pojav. Morje poplavlja nižje dele obale v višini okoli 60 cm, so še dodali.

V noči na sredo bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra lahko tam presežejo 70 kilometrov na uro. Reke bodo danes in v sredo v večjem delu države začele naraščati. Ponekod so možna tudi razlivanja, danes zvečer pa bo močno povišana gladina morja, ki bo poplavljalo.

Velike pretoke bodo danes dosegle reke v jugozahodni Sloveniji, ostale reke po državi pa v sredo. Zvečer in ponoči lahko na območju Slovenske Istre in delu Primorske ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši hudourniški vodotoki, kjer bodo možna tudi razlivanja. Na kraških poljih se bodo ojezerjene površine v prihodnjih dneh povečevale.

Sreda bo oblačna z dežjem, ki bo proti večeru oslabel. V četrtek dopoldne se bo oblačnost ponekod trgala, popoldne pa se bo od juga znova pooblačilo in začelo rahlo deževati, še sporočajo z agencije za okolje.

Na Hrvaškem bo še huje

V Sloveniji bo jugo pihal s hitrostjo 70 kilometrov na uro, kar pa bo skoraj polovična moč, ki jo bo isti veter dosegel na Hrvaškem. Zaradi močnega vetra, ki bo v sunkih pihal tudi 130 kilometrov na uro, je po celotni Hrvaški obali, rezen Istre, razpisan rdeči alarm. Močan veter bo s seboj prinesel tudi močne nalive in valove. Zato se tudi pri južnih sosedih pričakuje poplavljanje morja, tudi nalivi pa bodo po vsej verjetnosti povzročili poplave v nekaterih mestih.