Organizatorji so bili veseli, da se je predsednik končno odzval povabilu za odprtje parade, Newyorčani pa so Trumpa pozdravili s protestnimi transparenti, napisi "ustavna obtožba" na oknih okoliških zgradb in vzkliki "zaprite ga".

Predsednik je na paradi prebral govor in ni napadal političnih nasprotnikov. "Veteranom sporočam, da bo slava vaših dejanj z leti le rasla. To mesto je počaščeno zaradi vaše prisotnosti," je dejal Trump in spomnil na dejstvo, da v mestu živi okrog 200.000 veteranov vojn vse od druge svetovne vojne naprej. "Vi ste razlog, da so naša srca polna ponosa, da se naši sovražniki tresejo od strahu in da naša država cveti v svobodi," je dejal Trump.

Newyorški mediji sicer opozarjajo, da mora Trump plačati dva milijona dolarjev kazni v obliki donacij raznim dobrodelnim organizacijam, ki niso povezane z njim, ker je svojo dobrodelno organizacijo, Trumpovo fundacijo, izkoriščal za politično in osebno korist. Med drugim naj bi tako porabil tudi denar, ki ga je Trumpova fundacija januarja 2016 zbrala za veterane.

Na odprtju parade je bil tudi odločen Trumpov nasprotnik, župan New Yorka Bill de Blasio, ki je someščane pozval, naj ne delajo cirkusa in dovolijo, da bo današnji dan v znamenju veteranov in ne politiziranja.

Trump se je rodil v mestu New York, pred kratkim pa je stalno bivališče "preselil" na Florido.