1. Naš pokojninski sistem je dokladni in sloni na vplačanih prispevkih v pokojninsko blagajno v pretekli aktivni dobi. Višina pokojnine je torej odvisna od višine plače. Če bi po Alenki Bratušek zdaj prešli na nominalno enake uskladitve pokojnin, bi s tem v temelju porušili pokojninski sistem, ker sedanji zaposleni ne bi imeli več motiva za vplačevanje večjih pokojninskih prispevkov, ker se jim to pozneje itak ne bi poznalo pri pokojnini. Posledično bi pokojninska blagajna bankrotirala.

2. Izredna uskladitev za en odstotek bi od povprečne pokojnine 650 evrov po predlogu Bratuškove znašala 6,5 evra na mesec, za vse upokojence enako. Če vzamemo primer nekega upokojenca, ki prejema 500 evrov pokojnine, bi on prejel namesto 5 evrov po predlogu Bratuškove kar 1,5 evra več. Res gre za fantastično razliko, ali ne?

Bratuškova pa niti z besedico ni omenila, da država trenutno dolguje upokojencem 7,2 odstotka pokojnine, ker se v preteklih letih te niso ustrezno usklajevale v skladu z zakonom ZPIZ-2. Ona z demagogijo zagovarja uskladitev za en odstotek za vse enako, ki daje, kot smo videli, zanemarljiv efekt pri rasti pokojnin. Z vračilom celotnega dolga upokojencem (7,2 odstotka) pa bi država rešila marsikateri socialni problem in hiranje upokojencev, vendar se s tem odlaša, očitno do sodnega dne.

Treba je tudi povedati, da je za rezanje pokojnin zaslužna tudi takratna vlada pod vodstvom Alenke Bratušek, zdaj se pa ta ista Alenka pojavlja kot velika zagovornica pravic upokojencev. Volilni bazen 620.000 upokojencev je očitno zelo zanimiv, vendar je treba Bratuškovo opomniti, da večina upokojencev ni več tako naivna, da bi slepo sledila takšnim demagogom, kot je stranka SAB. Njim ni mar za upokojence, gre jim samo za volilne glasove, podobno kot tudi stranki DeSUS.

Takšna diskriminacija starejših traja že predolgo. Namesto da bi upokojenci dostojanstveno živeli na stara leta in bili spoštovani, so danes dobesedno zavrženi. Današnja neoliberalna politika je upokojence resnično naredila za »nebodigatreba«. Upam, da se bo starejša populacija končno zbudila in na volitvah izločila dosedanje kršitelje njihovih pravic.

Gorazd Cuznar, Črnomelj