Ugotovljeno je bilo, da je bilo pri gradnji izstrelišča Vostočni na meji s Kitajsko "vse skupaj ukradenih 11 milijard rubljev (156 milijonov evrov), od tega je bilo vrnjenih 3,5 milijarde rubljev (okoli 49 milijonov evrov)", je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass povedal Peskov.

Po podatkih ruskega tožilstva je bilo med letoma 2014 in 2018 zabeleženih 17.000 kršitev pri gradnji, uvedli so 140 kazenskih preiskav. Po besedah Peskova je bilo skupaj obsojenih 32 ljudi, nekateri tudi na zaporne kazni.

Ruski predsednik Vladimir Putin je na današnji seji vlade povedal, da več deset kazenskih postopkov in zaporne kazni niso ustavile kraje pri gradnji izstrelišča. Izpostavil je potrebo po natančni, namenski in transparentni porabi sredstev na področju obrambe.

Skupaj je bilo za gradnjo izstrelišča na ruskem Daljnem Vzhodu namenjenih 91 milijard rubljev (1,3 milijarde evrov), od tega pa je bilo doslej porabljenih 66 milijard rubljev (935 milijonov evrov). Dokončati je treba še gradnjo petih od 19 poslopij izstrelišča, je pojasnil Peskov. Odprli so ga leta 2016, od tedaj pa so v vesolje izstrelili že več raket.

S tem izstreliščem želi Rusija postati neodvisna od izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju, ki ga najema že vse od razpada Sovjetske zveze.