Tavarsa odločitev, sprejeta v finskem Tampereju na kongresu Evropske zelene stranke, ki je znana tudi kot Evropski Zeleni, ni presenetila. Kot je povedal, so že sami nekaj časa razmišljali o odhodu iz te vseevropske stranke, saj so se le s težavo povezovali s »t. i. sodobnimi Zelenimi«, navaja Leta.

Evropski Zeleni so kot neposredni razlog za izključitev latvijske sestrske stranke med drugim navedli njeno zavračanje porok istospolnih parov in državnega financiranja latvijskih javnih šol, kjer pouk poteka v ruščini, pa tudi njeno nasprotovanje solidarnostnemu sprejemu beguncev iz drugih evropskih držav, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Namesto zelenih stališč »agresivni neoliberalizem«

Kot je še povedal Tavars, so v vseevropski stranki tudi javno obsojali »našo zaščito domoljubja namesto globalizma«. V Evropski zeleni stranki pa je po njegovem mnenju v zadnjih letih namesto zelenih stališč tudi vse bolj prevladoval »agresivni neoliberalizem«. Prav tako Tavars ne razume, zakaj je treba »zeleno idejo povezovati s spolnostjo, etnijo in ekonomsko levico«, ga je še povzela Leta.

Članstvo LZP v Evropski zeleni stranki je bilo zadnja leta vedno znova predmet razprav, tudi zaradi njene bližine z oligarhom Aivarsom Lembergsom, ki je bil vpleten v številne korupcijske škandale.

LZP, ki je bila nekdaj del pretežno konservativne Latvijske kmečke zveze, je morala letos po dolgih letih sodelovanja v latvijski vladi oditi v opozicijo, na majskih evropskih volitvah pa je tudi izgubila svoj edini sedež v Evropskem parlamentu.