Koprsko okrožno sodišče je Marka Matića danes spoznalo za krivega dvojnega umora v Krkavčah avgusta lani in ga obsodilo na enotno kazen 30 let zapora. Kot je pojasnil sodnik Julijan Glavina, je Matić dejanje storil iz koristoljubja in drugih nizkotnih vzgibov, umora pa je izvršil brutalno in hladnokrvno. Sodba še ni pravnomočna.

Sodišče sledilo predlogu tožilstva

Sodišče je Matića spoznalo za krivega obeh umorov in mu za vsako dejanje prisodilo po 25 let zapora, nato pa izreklo enotno kazen 30 let zapora. Pri tem je sledilo predlogu tožilstva. Obenem so Matiću do pravnomočnosti sodbe podaljšali pripor, dedinji po pokojnem zakonskem paru pa je sodišče napotilo na pravdo. Ne Matić ne njegov zagovornik Branko Gvozdić nista bila prisotna ob izreku sodbe.

Kot smo že pisali, je Matić avgusta lani že zjutraj prišel na dvorišče svaka Angela Grbca in njegove žene Milke v Krkavče v slovenski Istri. Z železno palico je pokončal oba. Angel je umrl že na kraju dogodka, žena pa čez mesec dni v bolnišnici. Matić je policiste počakal na kraju zločina povsem miren, aretaciji pa se ni upiral. Dolgo časa se je branil z molkom, šele pred sklepnim delom sojenja pa je njegov odvetnik prebral zagovor, ob čemer je Matić v sodni dvorani glasno jokal. Prejšnji teden je tožilstvo v sklepnih besedah zahtevalo najvišjo možno kazen, obramba pa je zatrjevala, da je šlo za silobran oziroma kvečjemu za uboj na mah in da si Matić zasluži precej nižjo kazen.

Prišteven na morilski pohod

Najvišjo možno kazen je sodišče Matiću izreklo, ker je ravnal iz koristoljubja in drugih nizkotnih vzgibov. Kot je pojasnil sodnik Glavina, je obsojeni moril, da bi obdržal denar in premoženje, ki bi ju moral po odločitvi sodišča sicer vrniti pokojni, pri tem pa je do obeh žrtev zaradi dalj časa trajajočih sodnih sporov gojil maščevanje in mržnjo.

Skozi dolg in temeljit dokazni postopek so nedvoumno ugotovili, da je Matić zagrešil oba umora, pri čemer je ravnal brutalno in hladnokrvno, ko je s topim predmetom presenetil najprej moškega, nato pa še njegovo ženo. Po prepričanju sodišča tudi ne vzdržijo Matićeve trditve, da sta ga umorjena napadla in da naj bi ravnal v silobranu.

Tudi iz izvedenskih mnenj izhaja, da je bil Matić v času umorov prišteven in da je bil torej sposoben razumeti svoja dejanja in se obvladati. Ne nazadnje pa Matić med procesom svojih dejanj ni obžaloval, ampak se je v svojem zagovoru predstavil kot žrtev, je sodnik Glavina še navedel v obrazložitvi sodbe. »Nobenega dvoma ni, da je umor načrtoval, da je noč pred dogodkom slabo spal, zjutraj prišel v Krkavče in s kovinsko palico hladnokrvno pokončal oba. Ni bilo nobenega napada nanj, pa tudi če bi bil, bi se silobran prenehal tisti trenutek, ko naj bi, kot je sam zatrdil, pokojnemu Angelu vzel iz roke palico,« je poudaril koprski okrožni sodnik Julijan Glavina. pk, sta