Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil Zanganeh, bo odkritje k iranskim naftnim zalogam prispevalo 22,2 milijarde 159-litrskih sodov nafte, zaradi tehničnih omejitev pa je bodo lahko izčrpali le za 2,2 milijarde sodov.

Rohani je v nedeljo sporočil, da gre za naftno polje velikosti 2400 kvadratnih kilometrov s potencialom 53 milijard 159-litrskih sodov. »To je majhno darilo vlade za iranski narod,« je dodal.

Povedal je, da morajo naftno polje sicer preiskati še strokovnjaki, preden bo Iran od njega lahko imel gospodarske koristi. Kljub temu pa gre po Rohanijevih besedah za pomembno odkritje v luči ameriških naftnih sankcij proti Iranu.

Iranske naftne zaloge so sicer ocenjene na 150 milijard 159-litrskih sodov nafte. Država je zaradi ameriških sankcij kljub temu zapadla v gospodarsko krizo; še posebej so Iran prizadele sankcije proti iranskemu naftnemu sektorju, ki je glavni vir dohodka za to islamsko republiko.

Do leta 2024 naj bi se potreba po nafti povečala za 12 odstotkov

ZDA so sankcije proti Iranu uvedle po lanskoletnem odstopu iz mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015. Ostale podpisnice sporazuma, Velika Britanija, Kitajska, Francija, Nemčija in Rusija, poskušajo sporazum ohraniti in se izogniti ameriškim sankcijam, a je to doslej obrodilo le malo sadov.

Po oceni Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) dnevna potreba po nafti po svetu trenutno znaša približno sto milijonov 159-litrskih sodov nafte, do leta 2024 pa naj bi se povečala za 12 odstotkov.

Iran je ustanovna članica Opeca. Že doslej je glede zalog nafte veljal za četrto državo na svetu, glede zalog zemeljskega plina pa za drugo.