Z vse večjo zaskrbljenostjo spremljamo, da se bogatenje urana v Iranu nadaljuje, zato se bom danes popoldne v Parizu sestal s kolegoma iz Francije in Velike Britanije, da razpravljamo o nadaljnjih korakih, je povedal Maas ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU.

Vodja nemške diplomacije sicer izpostavlja, da želijo ohraniti dogovor o iranskem jedrskem programu, a pod pogojem, da ga Teheran začne spet spoštovati. Sicer so pripravljeni uporabiti vse vzvode v okviru tega sporazuma.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so leta 2015 skupaj z ZDA, Rusijo in Kitajsko z Iranom sklenile sporazum, po katerem se je ta odpovedal dejavnostim za razvoj jedrske bombe v zameno za ukinitev nekaterih gospodarskih sankcij.

Potem ko so ZDA od sporazuma odstopile in vnovič uvedle sankcije proti Iranu, je tudi Teheran napovedal obnovitev dejavnosti bogatenja urana, ki jih je minuli teden tudi začel izvajati.

Asselborn: Evropa za zadaj ne bi smela govoriti o sankcijah, temveč iskati dialog z Iranom

Mehanizem, s katerim je zagrozil Maas, je kompleksen in dolgotrajen, vendar pa lahko ta proces, ki bi verjetno trajal več mesecev, privede do vnovičnega glasovanja o odpravljenih sankcijah v okviru Varnostnega sveta ZN.

Luksemburški minister Jean Asselborn pa je danes v Bruslju opozoril, da Evropa za zdaj ne bi smela govoriti o sankcijah, temveč iskati dialog z Iranom. Izpostavil je, da so dejanja Teherana pričakovana posledica ravnanja ZDA, ki so sporazum zlomile.

Asselborn, veteran med evropskimi zunanjimi ministri, je še poudaril, da je treba najprej počakati na poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), ki se pričakuje v teh dneh.

Njun slovaški kolega Miroslav Lajčak je izpostavil, da bi na tej točki še vedno morali razpravljati o tem, kako rešiti sporazum. »To je dober sporazum, ki ga je treba ohraniti pri življenju,« je poudaril.